<

Külképviselet

Otthon Itthonról nézve...

Elöljáróban

Kedves Olvasóim!
Ez itt egy blog, vagyis internetes napló, és nem nagykövetségi honlap!
A név egyezősége csupán véletlenszerű. Az ezen az oldalon megjelenő tartalom kizárólag magánemberként írott véleményem, elgondolásaim és általános mondanivalóm gyűjteménye, amely semmilyen módon nem tükrözi semmiféle magyar külképviselet, sem a magyar külügyi kormányzat, vagy bármely egyéb állami szerv hivatalos álláspontját. A blogban szereplő személyek és történések kapcsolata a valósággal áttételes és erősen szubjektív.



Magyarul - szürke

Po polsku - jasnobrązowe

In English - light green

Utolsó kommentek

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • V.E.: "Az egyik szemem sír, a másik meg nevet" Engedtessék meg nekem. Boldog vagyok, hogy együtt vagyunk... (2009.08.25. 17:05) ...és vége.
  • Kin(c): hüpp-hüpp máris hiányzik... szerettelek olvasni...mégha annyiszor le is húztál... jó lenne ha írná... (2009.08.25. 09:30) ...és vége.
  • Kin(c): huh...ale styl... obecnie nie podzielam Twojego entuzjazmu i zachwytu wobec Waw... szczególnie po ... (2009.08.25. 09:08) Warszawa, moja kochana...
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • Kin(c): most viszont Te nem vagy itt és nekem nem kellemes ez... (2009.08.25. 09:05) Last day
  • Gyopár&Csom: Agár és Meli itt is jártak, de akkor még volt velük Zsiráf és Pingvin. Imádom a Kapisztránokat! (M... (2009.08.18. 10:05) Alighanem az utolsó előtti bejegyzés...
  • külképviselet: Eleinte én is így voltam ezzel, úgy kellett kifejlesszem magamban a képességet, hogy - vicces dolg... (2009.08.07. 21:26) Vicces feliratok lengyelországból 8.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Jukebox :)





Nagy testvér figyel!

Ahonnan jösztök...



...ide :)



CURRENT MOON

#262

2009.03.02. 18:07 | külképviselet | 3 komment

Eléggé nyüzsgős hétvégénk volt, ezért sem volt mindmostanáig időm rá, hogy összerendezgessem a fényképeket, és nekiálljak írni Kenyáról - további szíves türelmeteket kérem, most már csak sikerül majd. Eddig még a 2 hét szabi alatt felgyűlt mintegy 300 e-mailt is csak letölteni tudtam, valószínű egy egész napot a gép előtt kellene töltenem ahhoz, hogy egyenesbe kerüljek. :)

Na de a hétvége. A szombat ugye a bál jegyében telt: voltunk Kinccel vásárolni, meg jelmezt kölcsönözni. Ez utóbbi kissé "last minute" volt, és mivel egy olyan kölcsönzőbe mentünk (itt van közel Sadybában) amit más bálrésztvevők ajánlottak, a készlet kissé meg volt fogyatkozva. De így is sikerült találni Kincnek egy spanyol ruhát, piros-fekete színekben, hosszú szoknyával, nagy gallérral és fátyollal, nekem pedig egy igen egyszerű mexikói jelmezt, ami egy ponchóból és egy szalmakalapból állt. Nekem ugye otthon van egy eredeti mexikói sombreróm és egy szalmakalapom is, úgyhogy eleinte kalap nélkül akartam elhozni a cuccot, de végül rám sózták azt is, mondván hogy másképp nem lehet. Végül persze a saját szalmakalapomban voltam (a filc sombreró színben sajna nem ment a ponchóhoz). Kincnek a ruhához rögtön kellett venni harisnyát is, meg is vettük - mire hazajöttünk és felvette, már el is szakadt, mehettünk vissza újért :s
A bál elég jól sikerült, mármint szerintem, bár én gyakorlatilag melóztam, mert én csináltam a zenét. Szerencsére nem volt vele gond, az emberek szinte végig táncoltak. Volt jó kaja, sok ingyen bor szponzoroktól :), salsa-tanítás (by Pedro), tombola. A tombolán nyertem egy napszemüvegbe épített 2 GB-os mp3-lejátszót :), Kinc meg egy kozmetikai csomagot meg cd-ket, egy dokumentumfilmet dvd-n és egy könyvet. Amúgy szegény Kinc meg végigszenvedte a bált, főleg azért mert én nem tudtam vele nagyon foglalkozni mert a zenével voltam ugye elfoglalva, a társaság meg neki nem annyira jöt be, merthogy "tele volt öregekkel". Végül aztán 2 után valahogy jöttünk haza, addigra lett vége az egésznek, már eljött mindenki. (Kristóf képei a bálról itt.)

Vasárnap meg első körben aludtunk, aztán bementem segíteni takarítani (oh yeah :), majd jött egy kör Młochówba a családhoz (ebéddel és afrikai élménybeszámolóval egybekötve), majd pedig este - Kinc követelődzésének engedve - mozi. A film, amire ezúttal elrángatott: "Oszukana" ("Changeling", magyarul nem tudom). A sztori valós történeten alapul (állítólag), a '20-as években játszódik Los Angelesben, és egy nőről szól (Angelina Jolie), akinek eltűnik a gyereke, és a velejéig korrupt és bűnözőkkel cimboráló rendőrség (pálástolandó a sikertelenségét) egy másik gyereket tukmál rá, akit (fényképezőgépek kereszttüzében) "szerencsésen átadnak az anyjának". Amikor az anya ellenkezik, hogy ez nem az ő fia (mert pl. körül van metélve, míg az igazi nem volt, 7 cm-rel alacsonyabb az igazinál, és az iskolában is totál elveszett), a rendőrségi "szakértők" először csak próbálják győzködni, hogy sokkhatás, amnézia, a gyerek megváltozott, stb., még azt is "bizonyítják", hogy orvosilag lehetséges az hogy 7cm-rel összement. Amikor így sem tudják rávenni a hősnőt, hogy csendben maradjon, végül őrültnek nyilvánítják, és minden bírósági végzés, minden nélkül becsukják egy pszichiátriára, ahol egy korrupt orvos (ha van sapka rajta azért, ha nem akkor azért alapon) őrültnek nyilvánítja. Mert ugyebár ha nyugodt akkor katatón, ha nyugtalan akkor hisztérikus, bárhogy viselkedik is, az patológiás (csak azzal bizonyíthatja gyógyulását ugyanis, ha aláír egy papírt, hogy mégis az ő gyerekét találták meg a zsaruk, és minden eddigi ellenkezése hibás volt). A hősnő sok sorstárssal is találkozik benn - teljesen normális emberekkel, akik valamiért kihúzták a gyufát a korrupt rendőröknél, és ide tették őket félre, ahol aztán kínozzák, elektrosokkolják, össze-vissza gyógyszerezik őket stb.
Természetesen viszont ez egy amerikai film, és egy amerikai hősnő, aki erős, kemény mint a kőszikla, és szembeszáll akár az ördöggel is, és természetesen győz. Így aztán hősnőnk sem marad sokáig a pszichiátrián, ebben segítségére van egy politikailag kissé elkötelezett lelkész, aki a korrupt rendszert megtestesítő polgármester elmozdítására törekszik, egy sztárügyvéd, és egy tisztességes nyomozó, aki - teljesen véletlenül - kitalálja, mi történt a gyerekkel (az igazival mármint). Így aztán a hölgy szabadul (csak hogy rögtön megtudja: fia egy tömeggyilkos áldozata lett), a rendőrfőnök és a polgármester elbukik, a tömeggyilkost felakasztják, és a happy end csak azért nem teljes, mert a fiú nem kerül elő. Gondolom annyira már nem lehetett megerőszakolni az eredeti, igaz történetet, hogy a végén meglegyen a szokásos "happy reunion". (Valamennyire megvan: egy másik, a tömeggyilkos áldozatának hitt fiú a végén előkerül és visszakerül a szüleihez. De az övé nem.)

A színészekre nem érdemes szerintem sok szót vesztegetni: Angelina Jolie-n kívül (aki már a Tomb Raider-be sem azért került be, mert ő lenne az új Audrey Hepburn, hanem sokkal inkább fizikai adottságai és megfelelő domborulatai miatt) a többi színész szinte nem is látszik a filmben. Maga Jolie pedig ebben a szerepben (és ebben a jelmezben) még azt az egyetlen aduját sem tudja kijátszani, hogy megfelelő öltözetben és megvilágításban minden kiéhezettebb férfinak megindulnak rá a nyálmirigyei. Úgyhogy összességében a megvalósítás elég gyatra. Ami érzékletes (és ez a film fő pozitívuma): brutális erővel érzékelteti, hogy egy társadalmi korlátozás és átláthatóság nélkül működő közhatalom milyen könnyedén el tud bánni bárkivel, aki valamilyen okból kényelmetlen neki. Még az ősdemokratikus USÁ-ban is az ősdemokratikus '20-as években.

De ez minden.

A végére szokás szerint az előzetes:

A bejegyzés trackback címe:

https://mission.blog.hu/api/trackback/id/tr6975847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Min! 2009.03.03. 13:10:31

Találóan "Elcserélt életek" a címe ennek a "frenetikus" műnek... Lacikám keményebb légy ha asszony moziba rángat...pláne egy ilyen mozira=-)
A kultúrpalotában voltatok?

A hős lelekész aki a ami drága Donáth LAcinkkal cimborál, John Malkovichnak hívják, kár hogy elmondásod alapján nem jut túl sok szóhoz, egy jó színészről van szó ugyanis.

És végül a hősnőhöz jobban illő track:
www.youtube.com/watch?v=5uMlNKozweg

buy-buy

külképviselet · http://mission.blog.hu/ 2009.03.03. 23:11:02

Sajna hogy egy film mennyire érdekes, az csak utólag derül ki többnyire, bár Kinc mindig elmondja, hogy előítéletes vagyok ilyen téren :)))

Kin(c) 2009.03.04. 08:33:05

namost, h az érintett is hozzászóljon...
sokat volt szó mostanában erről a filmről és h Jolie-t Oscarra jelölték érte, plus Malkovich puszta jelenléte is sejteti milyen filmről lehet szó, mert szerintem ő "nem adja magát" bmihez...
szerintem pont ez a jó ennél a szerepnél, h nem a domborulatai számítanak ebben a filmben... rendben szerintem túl sokat, túl látványosan sír..., tényleg kicsit összeomlás szélének tűnt sokszor..., de nem vagyok anya, nem tudhatom...
meg kár lenne Joliet beskatulyázni, h Ő csakis Tomb Raider lehet stb...
Címkék: általános cyber kultúr kolónia
süti beállítások módosítása