<

Külképviselet

Otthon Itthonról nézve...

Elöljáróban

Kedves Olvasóim!
Ez itt egy blog, vagyis internetes napló, és nem nagykövetségi honlap!
A név egyezősége csupán véletlenszerű. Az ezen az oldalon megjelenő tartalom kizárólag magánemberként írott véleményem, elgondolásaim és általános mondanivalóm gyűjteménye, amely semmilyen módon nem tükrözi semmiféle magyar külképviselet, sem a magyar külügyi kormányzat, vagy bármely egyéb állami szerv hivatalos álláspontját. A blogban szereplő személyek és történések kapcsolata a valósággal áttételes és erősen szubjektív.



Magyarul - szürke

Po polsku - jasnobrązowe

In English - light green

Utolsó kommentek

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • V.E.: "Az egyik szemem sír, a másik meg nevet" Engedtessék meg nekem. Boldog vagyok, hogy együtt vagyunk... (2009.08.25. 17:05) ...és vége.
  • Kin(c): hüpp-hüpp máris hiányzik... szerettelek olvasni...mégha annyiszor le is húztál... jó lenne ha írná... (2009.08.25. 09:30) ...és vége.
  • Kin(c): huh...ale styl... obecnie nie podzielam Twojego entuzjazmu i zachwytu wobec Waw... szczególnie po ... (2009.08.25. 09:08) Warszawa, moja kochana...
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • Kin(c): most viszont Te nem vagy itt és nekem nem kellemes ez... (2009.08.25. 09:05) Last day
  • Gyopár&Csom: Agár és Meli itt is jártak, de akkor még volt velük Zsiráf és Pingvin. Imádom a Kapisztránokat! (M... (2009.08.18. 10:05) Alighanem az utolsó előtti bejegyzés...
  • külképviselet: Eleinte én is így voltam ezzel, úgy kellett kifejlesszem magamban a képességet, hogy - vicces dolg... (2009.08.07. 21:26) Vicces feliratok lengyelországból 8.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Jukebox :)





Nagy testvér figyel!

Ahonnan jösztök...



...ide :)



CURRENT MOON

#208

2008.10.15. 23:31 | külképviselet | 4 komment

Az utóbbi napokban kevés említésre méltó dolog történt, de azért néhány.

Tegnap voltam a konzuli testület szokásos vacsoráján, a helyszín a számomra borzalmatosan vattacukor-kinézetű és ízlésficamos, de ugyanakkor a varsói sznobabb körökben menőnek minősülő AleGloria volt. Az előzetes infók szerint Kabalan ezúttal egy lengyel külügyi helyettes államtitkárt szervezett be "guest speaker"-nek, aki majd a civilizációk közti konfliktus kérdésköréről beszél majd, főleg Iszlám kontra Európa dimenzióban. Vegyes érzelmekkel vártam az előadást, de pozitívan csalódtam, mert a téma is érdekes volt, és ráadásul a pasas is érdekesen beszélt. Némi vitát is generált (ami némileg érthető volt, hiszen a hallgatóságban voltak muzulmánok is :)), de nagyon konstruktívat. Ez megerősített abban a meggyőződésemben is, hogy ha a világot politikusok helyett diplomaták irányítanák, azzal komolyan egyszer s mindenkorra megvalósulna a világbéke. Nekünk túl sok barátunk van mindenfelé ahhoz, hogy háborúban gondolkodjunk. Erre még ráerősített a mellettem ülő Vera (szerb konzul) is, aki elmesélte, hogy a boszniai háború során a belgrádi szerb külügyminisztérium közbenjárásával hogyan mentették ki a bosnyák külügyminisztérium munkatársait a szerb tüzérség által lőtt Szarajevóból - akikkel mellesleg pár évvel korábban még ugyanazon jugoszláv szövetségi külügy irodáit koptatták, mint ezer éve együtt dolgozó kollégák... Az ilyen kapcsolatok megmaradnak, akárhogy alakuljon is a világpolitika. Verával amúgy tisztáztuk az egyik múltkori postban felmerült nyelvészeti vitatémát is, úgyhogy ezennel világgá kürtölöm, hogy a "hvala lepo" az szerbül van, horvátul viszont helyesen igenis "hvala lijepa". A kettő ötvözetéből összerakott "hvala lijepo" pedig tipikus határvidéki (azaz boszniai) szöveg.
Ami pedig a kaját magát illeti: kecskesajtos és valamilyen szószos saláta előételnek, aztán (a kétféle, húsos és halas menüből általam választott) panga-szelet egy kis rákkal megbolondítva, citromos szósszal és rizzsel, desszertnek (stílszerűen) karamellszerű szósszal nyakonvágott sült eper, és az egészhez kétféle (fehér és vörös), elég jó bor. Kiszolgálás: szuper, kaja: szuper, dekoráció és kialakítás: borzalom, árak: csillagászatiak. Összértékelés: *** (nem esek hasra, de azért OK). Úgyhogy OK, főleg mert nem én fizettem. :P

A hivatalban a napokban a folytatódó kínai invázió érdemel említést (egész szeptemberben nem volt vízumkérelem egyáltalán, erre most 3 kínai is), illetve ma is ápoltam fél órában szegény Steve bácsi özvegyének a lelkét. Nehéz ügy ez...

Ma este pedig voltam edzeni (vagyis harcolni). A felszerelésemet újfent megjavították, de ugye most már némiképp szkeptikusan álltam hozzá a témához, mert a múltkor is ugye csak pár csörtét bírt ki a "javított" fegyver, és közben meghalt a kábel is. Most viszont már biztosítottak róla, hogy OK lesz, a fegyverembe az eddigi "vacak" (magyar) PBT helyett AllStar rugót tettek, ami jobban bírja a gyűrődést, és megcsinálták a kábelt is (ami ráadásul ezután csak pár centivel lett rövidebb). Nos, ezúttal tényleg, és ez rögtön meg is látszott: a mai 15 csörtéből 12-t nyertem meg!!! Így már mindjárt más. Jaką różnicę robi sprawnie działający sprzęt... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://mission.blog.hu/api/trackback/id/tr2716167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

V.E. 2008.10.16. 16:06:25

Na és mi volt az "Európa kontra iszlám" kérdéskörről kialakított vélemény? Egyébként "hvala lijepo" (nekem már csak így marad)

külképviselet · http://mission.blog.hu/ 2008.10.16. 20:40:01

Az alapvető következtetés az volt, hogy az egyébként muzulmán bevándorlókkal kapcsolatban Európában felmerülő problémák túlnyomó része valójában nem is vallási hanem egyéb (kulturális) kérdés, és ugyanúgy, a szélsőséges muzulmánok Európával szembeni ellenérzései sem vallási kérdésekre vezethetők vissza. És ez szerintem is messzemenően igaz.

V.E. 2008.10.17. 19:00:16

Szerintem azért ez nem ennyire egyszerű! Van akinek fontosi a vallási meggyőződés , van akinek inkább az ebben gyökerező kultúra - vallás nélkül, azt hiszi - van, akinek csupán a szokások: pl.: "mi ezt így szoktuk", vagy "nálam a poharak a bal felső polcon vannak , és nem akarom, hogy máshol legyenek, mert ez az "én otthonom", vagy "hvala ljiepo". Érdemes elelmélkedni azon, mennyi az emberi személyiségében az élet alapjairól, lényegéről, értelméről való meggyőződés szerepe, ,mennyi a puszta megszokás, és rutin. Vannak, akik ilyen gondolatokért az életüket adják. Azt gondolom az ember, az emberi kozosségek sokkal mélyebben gyökereznek, mint gondolnánk (ha nevén nevezzük a gyemeket, ha nem). Eligazodni, főleg eligazítani ebben másokat - nagy alázat és szeretet, emberi, és emberfeletti megértés kérdése. Bocs ha túl elvont lettem volna!

V.E. 2008.10.17. 21:03:03

A fenti témában egyébként ajánlom figyelmedbe Rómában, 2008. szept.24-én este a Párbeszéd Házának kápolnájában Henri Boulad jezsuita szerzetes beszédét, aki Alexandriában, Egyiptomban született, "az iszlám mindennapok tanúságtevőjeként érkezett Rómába. Görögkatolikusnak keresztelték, és így indult a neveltetése, végül katolikussá lett és belépett a Jezsoita Rendbe. Igen érdekes a vélekedése. A könyveit olvasni nagy élmény, és ő maga nagy tanító. Ajánlom figyelmedbe. A Pápa mostani megnyilatkozása tette a témát időszerűvé, vagy inkább az időszerűség miatt beszélt az "Európa kontra iszlám" témáról a pápa is. Nézz utána! (rövid tudósítés Új Ember 2008.okt.05.-i szám 8.o.
Pussz!!!
Címkék: sport diplife konzuli kajálda guide
süti beállítások módosítása