<

Külképviselet

Otthon Itthonról nézve...

Elöljáróban

Kedves Olvasóim!
Ez itt egy blog, vagyis internetes napló, és nem nagykövetségi honlap!
A név egyezősége csupán véletlenszerű. Az ezen az oldalon megjelenő tartalom kizárólag magánemberként írott véleményem, elgondolásaim és általános mondanivalóm gyűjteménye, amely semmilyen módon nem tükrözi semmiféle magyar külképviselet, sem a magyar külügyi kormányzat, vagy bármely egyéb állami szerv hivatalos álláspontját. A blogban szereplő személyek és történések kapcsolata a valósággal áttételes és erősen szubjektív.



Magyarul - szürke

Po polsku - jasnobrązowe

In English - light green

Utolsó kommentek

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • V.E.: "Az egyik szemem sír, a másik meg nevet" Engedtessék meg nekem. Boldog vagyok, hogy együtt vagyunk... (2009.08.25. 17:05) ...és vége.
  • Kin(c): hüpp-hüpp máris hiányzik... szerettelek olvasni...mégha annyiszor le is húztál... jó lenne ha írná... (2009.08.25. 09:30) ...és vége.
  • Kin(c): huh...ale styl... obecnie nie podzielam Twojego entuzjazmu i zachwytu wobec Waw... szczególnie po ... (2009.08.25. 09:08) Warszawa, moja kochana...
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • Kin(c): most viszont Te nem vagy itt és nekem nem kellemes ez... (2009.08.25. 09:05) Last day
  • Gyopár&Csom: Agár és Meli itt is jártak, de akkor még volt velük Zsiráf és Pingvin. Imádom a Kapisztránokat! (M... (2009.08.18. 10:05) Alighanem az utolsó előtti bejegyzés...
  • külképviselet: Eleinte én is így voltam ezzel, úgy kellett kifejlesszem magamban a képességet, hogy - vicces dolg... (2009.08.07. 21:26) Vicces feliratok lengyelországból 8.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Jukebox :)





Nagy testvér figyel!

Ahonnan jösztök...



...ide :)



CURRENT MOON

Folyt.

2008.06.24. 23:28 | külképviselet | 1 komment

Ma este folytatódott a kaja-szezon, a konzuli testület vacsorájával a Le Cedre-ben. (Amióta Kabalan személyében libanoni a testületünk elnöke, már harmadszor találkozunk ebben a libanoni étteremben. :)
A vacsorára Kabalan két prezentációt is beszervezett: egy rákos gyerekekkel foglalkozó alapítványt, akiknek a mai vacsora díjának egy részét juttattuk, és emellett egy szakmait is: újra terítékre akarta tenni a Crulic-ügyet, az új román konzul kolléga bevonásával. Ez utóbbin kissé felhúztuk magunkat. Kabalan (LIB) és Liina (EST) ugyanis előre lezsírozta a román kollégával, hogy eljön, és elmondja nekünk az ügyet az ő szempontjukból, mert végülis ez az, ami bennünket az egész ügyben érdekel. Ő vállalta hogy OK, eljön, elmondja. Ehhez képest most a vacsorán Liina felvezette az ügyet, átadta a szót, a román kolléga meg kb. 5 mondatban elpufogtatott egy sor közhelyet és ködösített egy sort, megcinkelte a lengyel hatóságokat, és gondolsan elkerülve az ő belső szempontjaikat gyorsan befejezte a szövegét. Ezen finoman szólva kissé elképedtünk, számunkra ugyanis pont az utóbbiaknak lett volna hírértéke. Nem a lengyel hatóság hülyeségeit akartuk még egyszer hallani, azokat ismerjük épp elég jól magunk is saját tapasztalatból, hanem pont az ő esetleges hibáik lehettek volna érdekesek, abból tudtunk volna tanulni. Monicával (MEX, aki rokonlélek - szintén nemzetközi jogász ;)) ezért aztán a szövege végén, amikor erre lehetőség lett, elkeztük konkrét kérdésekkel bombázni a tagot, amire ő mindenféle képtelen szövegekkel kihúzta magát a válaszadás alól. Ami az egész Crulic-ügyben számomra a fő tisztázatlan pont volt (vagyis hogy az előző román konzul csakugyan vétett-e a belső előírásaik ellen, vagy formálisan "rendben volt" és csak bűnbakot csináltak belőle a politikai botrány miatt), a román kolléga szavai alapján egy árnyalattal se lett világosabb. Valahol érthető persze, hogy védeni akarta a mundér becsületét és nem akarta kiteregetni a szennyest, de akkor miért vállalta a prezentációt? Bár elképzelhető mondjuk, hogy már azután instruálták erre, hogy bevállalta, ő meg megijedt (az ügy kapcsán Romániában épp elég nagy politikai hisztéria volt ahhoz hogy ez érthető legyen), és azért fújt visszavonulót.
A kaja amúgy szokás szerint igen finom volt, hozzá pedig ezúttal Diane (AUS) jóvoltából háromféle ausztrál bort kaptunk. Ezek az ausztrál borok megjegyzem igen jók, már a minőségibb fajták persze.

Egyebekben a mai napom a kamionosok jegyében telt: délelőtt egy magyarnak egy túlméretes katonai szállítmány elvitte az (állítólag 150 ezer Ft értékű) oldalsó visszapillantó tükrét, és ebből lett aztán verébből elefánt, mert kihívta a rendőröket, akik ráadásul azt állapították meg, hogy ő a hibás, mert a katonai szállítmányt felvezető katonai rendészek karjelzése ellenére nem állt meg megvárni amíg elhalad a szállítmány, csak lehúzódott és továbbment, ami szabálytalan. A sofőr azt állította, hogy a rendészek nem integettek, csak jöttek. Most ezt döntse el valaki - és a pacáknak hiába magyaráztam, hogy ez nem az én tisztem, meggyőzni a lengyel hatóságot az ő igazáról. Vagy 3-szor hívott vissza, hogy még ezt meg azt mondjam el a rendőröknek, meg hogy ez milyen igazságtalanság, meg hogy ő nem lehet hibás ha egyszer őt érte kár (érdekes logika), meg hogy micsoda jogsértés ez, hogy őt megkárosítják, és még ő fizessen bírságot. Az ilyeneknek az ember hiába magyaráz, és sajna ezek azok az esetek, amikor aztán be szokták otthon panaszolni a konzult, hogy nem segített nekik, hanem végignézte milyen igazságtalanul elbántak ott vele a lengyel rendőrök. Én meg magyarázkodhatok. Remélem most nem ez lesz.
Most az imént meg egy lengyel kamionos hívott a magyar-román határról, hogy nem érti, miért állították meg. Túl azon, hogy ilyen ügyben ugyebár a pesti lengyel konzulnak kellene intézkedni, mégis engem zaklatnak éjfél előtt, nekem még csak jogom sincs lengyel állampolgárnak konzuli védelmet nyújtani a saját országom hatóságaival szemben. (Arról most nem írok, hány száz hasonló eset van, amikor a pesti lengyel konzulátust nem lehet elérni és azért fordulnak hozzánk, vagy - ami rosszabb - maga a pesti lengyel konzulátus irányít hozzánk olyan ügyfeleket, akikkel evidensen nekik kellene foglalkozniuk.) De a pasas addig könyörgött, magyarázta hogy egy órája nem éri el a pesti lengyel konzuli ügyeletet, hogy végül segítettem neki tolmácsolni, hogy egyáltalán mi a gond, miért állították meg. Kiderült hogy túlvezetett a drága: a tachográf szerint nem tartotta be az előírt pihenőidőt. Úgy látszik a kamionosok mindenütt egyformák, mert a mieink is ezen szoktak rendszeresen bebukni itt.
Ennek kapcsán viszont észleltem egy alapvető külömbséget is a magyar és a lengyel hatóság eljárási kultúrája közt. A lengyel hatósági közeg ugyanis, ha a magyar sofőr a kezébe nyom egy mobiltelefont és mondja hogy "konzul", azonnal bemutatkozik (név, rang, hatóság, egység) és köszön. A magyar közeg egy mogorva "halló"-val indít, aztán - amúgy udvariasan - elmondja mi a helyzet, de mindvégig nem mutatkozik be. Úgyhogy én igazából nem is tudom, hogy ez akivel beszéltem rendőr, határrendőr, vámos, közlekedési felügyelő vagy ki a nyavalya is volt valójában. (Mondjuk nem is lényeg, ez már legyen a pesti lengyel kolléga problémája.)
Úgy látszik azért ebben az országban a magázódás és a hölgyezés/urazás mellett az elemi udvariasság egyes követelményei is jobban fennmaradtak, legalábbis az egyenruhások köreiben, mint otthon.

Holnap a kajakörút a szlovén fogadással folytatódik, remélem együttéreztek velem... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://mission.blog.hu/api/trackback/id/tr8538086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kin(c) 2008.06.25. 01:34:09

de még mennyire(rohadtul..)együtt....
Címkék: diplife konzuli
süti beállítások módosítása