<

Külképviselet

Otthon Itthonról nézve...

Elöljáróban

Kedves Olvasóim!
Ez itt egy blog, vagyis internetes napló, és nem nagykövetségi honlap!
A név egyezősége csupán véletlenszerű. Az ezen az oldalon megjelenő tartalom kizárólag magánemberként írott véleményem, elgondolásaim és általános mondanivalóm gyűjteménye, amely semmilyen módon nem tükrözi semmiféle magyar külképviselet, sem a magyar külügyi kormányzat, vagy bármely egyéb állami szerv hivatalos álláspontját. A blogban szereplő személyek és történések kapcsolata a valósággal áttételes és erősen szubjektív.



Magyarul - szürke

Po polsku - jasnobrązowe

In English - light green

Utolsó kommentek

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • V.E.: "Az egyik szemem sír, a másik meg nevet" Engedtessék meg nekem. Boldog vagyok, hogy együtt vagyunk... (2009.08.25. 17:05) ...és vége.
  • Kin(c): hüpp-hüpp máris hiányzik... szerettelek olvasni...mégha annyiszor le is húztál... jó lenne ha írná... (2009.08.25. 09:30) ...és vége.
  • Kin(c): huh...ale styl... obecnie nie podzielam Twojego entuzjazmu i zachwytu wobec Waw... szczególnie po ... (2009.08.25. 09:08) Warszawa, moja kochana...
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • Kin(c): most viszont Te nem vagy itt és nekem nem kellemes ez... (2009.08.25. 09:05) Last day
  • Gyopár&Csom: Agár és Meli itt is jártak, de akkor még volt velük Zsiráf és Pingvin. Imádom a Kapisztránokat! (M... (2009.08.18. 10:05) Alighanem az utolsó előtti bejegyzés...
  • külképviselet: Eleinte én is így voltam ezzel, úgy kellett kifejlesszem magamban a képességet, hogy - vicces dolg... (2009.08.07. 21:26) Vicces feliratok lengyelországból 8.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Jukebox :)





Nagy testvér figyel!

Ahonnan jösztök...



...ide :)



CURRENT MOON

2 nap is

2008.04.22. 22:16 | külképviselet | Szólj hozzá!

Mint látjátok nem írtam tegnap, este mással voltam elfoglalva, de menjünk szépen sorjában.
Hétfő reptér - legnagyobb meglepetésemre minden komplikáció nélkül és rekordsebességgel. Leginkább valószínűleg azért, mert a gépet még a régi terminálra tették. De azért örültem. :)

A délelőtt viszont tragikus hírrel indult: haláleset Sosnowiecben. Egy ott dolgozó magyar hölgy szombaton el akart ugrani hétvégére Zamośćba. Késve ért az állomásra, és megpróbált felugrani a már mozgó vonatra - beesett a vagon és a vágány közé. Azonnal kórházba vitték, de már késő volt, másnap meghalt. Egyedül volt kinn Lengyelországban, a családja nem tudott semmiről.
Az ilyen tragikus esetek a konzuli munka legnehezebb feladatai. Felkutatni az elhunyt családját, adott esetben értesíteni őket. Azonosítani a holttestet. Intézkedni a holttest elszállítása, a temetés ügyében. Nehéz és embert próbáló dolgok...
Ebben a konkrét ügyben külön komplikáció is fellépett: az illető - mint kiderült - magyar-ausztrál kettős állampolgár volt, és az ausztrál nagykövetség is megkapta az értesítést. Szerencsére az ausztráloknak véletlenül tudomásukra jutott a kettősség, ezért kapcsolatba léptek velünk (Diane, a konzul, amúgy is jóbarát :)). Az a mi csatornáinkon is kiderült közben, hogy az áldozatnak Magyarországon nem volt bejelentett lakcíme, állandóan külföldön él - Ausztráliában... Így a család (idős édesapa) értesítésének kellemetlen feladata az ausztrál hatóságokra hárult, az ügyintézés nagy részével együtt. A mi részünkről pedig nagyrészt Krakkó járt el - engem csak érintőlegesen érintett a téma, azon túl hogy kisegítettem Krakkót (ahol a titkárnő épp szabin, a sofőr pedig hivatalos ügyintézésen Varsóban volt - szegény Kati épp egyedül tartotta a frontot, ráadásul betegen, amikor nyakába szakadt egy ilyen ügy, persze, Murphy...)

Este pedig volt alkalmam személyesen is megbeszélni a dolgokat Diane-nal: fél nyolckor a konzuli testület soros vacsoráján.
A helyszín: Villa Nuova étterem, "pálmaház-terem" (üvegtetővel fedett terasz néhány hordózott pálmával és egyéb egzotikus növényzettel). Program: jó kaja, finom bor (olasz), jó társaság :), beszélgetés (az új brazil kolléganő megdicsérte a portugálomat, amin nem győztem csodálkozni :)), illetve meghívottként Laitinen Frontex (EU határőrizeti ügynökség, ha valaki nem tudná :) főigazgató előadása az ügynökségről. Ami az EU-n kívüli kollégáknak (köztük Kabalannak, aki az egészet szervezte :)) biztos nagyon érdekes volt, de mi EU-sok már az unalomig ismertük a témát (Laitinen mindezt már elmondta nekünk EU konzuli ülésen és egyéb fórumokon is), úgyhogy az asztal hátsó részén, ahol csoportosultunk, volt némi pusmogás. :)))
De aztán jött a kaja: előételnek valami különleges, színes pástétom friss kenyérrel, majd a lényeg: sült füstölt lazacszelet rizzsel és zöldségkörettel (és citrommal, nyami), hozzá az a bizonyos olasz bor (Laura szakvéleménye szerint jobb nevű), az egész végén pedig vaníliafagylalttal bolondított "szarlotka", vagyis almás sütemény.
Mindehhez remek környezet (Wilanówban, a kastély szomszédságában, egy nagy kert közepén álló villa az étterem - jártam már itt párszor, az ukrán nagykövetség minden évben itt rendezi a többszáz fős nemzeti ünnepi fogadásokat, olyankor az egész kert is tele van pavilonokkal és sátrakkal), profi kiszolgálás - és meglepő módon nem egészen a csillagzatig srófolt árfekvés.

Úgyhogy az összértékelés részemről: **** (melegen ajánlott)

Ami pedig a mai napot illeti, az leginkább papírmunkával telt, felterjesztésekkel, idióta mai határidős feladatokkal, ahol a kellő infó beszerzéséhez szüskéges lengyel megfejtőket napok óta nem lehetett telefonvégre kapni - az utolsó egy órában sikerült, szinte véletlenül, mindkettőt, így kissé kapkodva készültek el az anyagok. És emellé a múlt heti 97 vízumot is ma nyomtattuk.
Még délben pedig elmentünk a kollégákkal az értekezlet után szemügyre venni a leendő új kulturális intézetet. Egyenlőre puszta betonfalak, júniusban kezdődik az építkezés. Ezzel az új intézettel amúgy tisztelt kormányzatunk jó néhány bicskát kinyitott a zsebemben (kezdve a vonatkozó nemzetközi szerződés módosítása körüli több éves tökölődéssel és a szokványos inkompetencia-tobzódással a kulturális tárcánál), de a legnagyobbal most. Nem érdekel hogy ki olvassa, ezt akkor is leírom, mert ordító disznóság.
Közbeszerzés az új intézet kivitelezésére, két pályázó: egy lengyel, aki itt van helyben, ismeri az ingatlant és a terveket, reális árat ajánl. És egy magyar, aki otthon van, sose látta az épületet, sem a terveket, emellett a lengyelnél 30 millióval drágább árat ajánl, és állítólag még felszámolás alatt is áll, vagy legalábbis csőd szélén. Viszont haver.
Természetesen a magyar cég nyer, amelynek a vezetője az abszolút pofátlanság netovábbjaként még ott helyben, a minisztériumban, az eredményhirdetés után, azonnal odamegy a lengyel cég képviselőjéhez, és felkéri, hogy az alvállalkozójukként, az őáltaluk kért összegért, ugyan csinálja már meg a munkát. A 30 millió különbözet pedig megy a nyertes zsebébe, munka semmi.

HÁT A JÓ ÉDES K. ANYÁTOKAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(És nem kérek elnézést!)

Megszorítás, leépítés, adóemelés, vizitdíj, kórházbezárás, gázáremelés, merthogy nincs pénz semmire, romokban a költségvetés? ERRE MEG VAN PÉNZ, MI?????? A haverokra?

Na, megyek is inkább aludni, mert ha rágondolok, máris törni-zúzni lenne kedvem a kulturális minisztérium házatáján... :(((

A bejegyzés trackback címe:

https://mission.blog.hu/api/trackback/id/tr68437865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: diplife konzuli kajálda guide mindennapi bosszankodás
süti beállítások módosítása