<

Külképviselet

Otthon Itthonról nézve...

Elöljáróban

Kedves Olvasóim!
Ez itt egy blog, vagyis internetes napló, és nem nagykövetségi honlap!
A név egyezősége csupán véletlenszerű. Az ezen az oldalon megjelenő tartalom kizárólag magánemberként írott véleményem, elgondolásaim és általános mondanivalóm gyűjteménye, amely semmilyen módon nem tükrözi semmiféle magyar külképviselet, sem a magyar külügyi kormányzat, vagy bármely egyéb állami szerv hivatalos álláspontját. A blogban szereplő személyek és történések kapcsolata a valósággal áttételes és erősen szubjektív.



Magyarul - szürke

Po polsku - jasnobrązowe

In English - light green

Utolsó kommentek

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • V.E.: "Az egyik szemem sír, a másik meg nevet" Engedtessék meg nekem. Boldog vagyok, hogy együtt vagyunk... (2009.08.25. 17:05) ...és vége.
  • Kin(c): hüpp-hüpp máris hiányzik... szerettelek olvasni...mégha annyiszor le is húztál... jó lenne ha írná... (2009.08.25. 09:30) ...és vége.
  • Kin(c): huh...ale styl... obecnie nie podzielam Twojego entuzjazmu i zachwytu wobec Waw... szczególnie po ... (2009.08.25. 09:08) Warszawa, moja kochana...
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • Kin(c): most viszont Te nem vagy itt és nekem nem kellemes ez... (2009.08.25. 09:05) Last day
  • Gyopár&Csom: Agár és Meli itt is jártak, de akkor még volt velük Zsiráf és Pingvin. Imádom a Kapisztránokat! (M... (2009.08.18. 10:05) Alighanem az utolsó előtti bejegyzés...
  • külképviselet: Eleinte én is így voltam ezzel, úgy kellett kifejlesszem magamban a képességet, hogy - vicces dolg... (2009.08.07. 21:26) Vicces feliratok lengyelországból 8.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Jukebox :)





Nagy testvér figyel!

Ahonnan jösztök...



...ide :)



CURRENT MOON

Megfontolandó...

2008.04.10. 22:11 | külképviselet | 6 komment

Ma a napom jó része azzal telt, hogy hivatalból kicsit utánakapartam egy friss nemzetközi afférnak, ami minden konzul számára tanulságos lehet: a Crulic-ügynek.

Dióhéjban összefoglalva: egy román állampolgárt (a fent említett Claudiu Crulic) lopás vádjával előzetesbe helyeztek Krakkóban tavaly ősszel. Kezdettől tagadott mindent, de mivel a vallomásai kissé ellentmondásosak voltak, emellett pedig - pont lopási ügyek miatt - volt már dolga a lengyel igazságszolgáltatással, bevágták előzetesbe.
Crulic ártatlannak vallotta magát, a letartóztatás elleni tiltakozásul éhségsztrájkba kezdett, kérte a román konzulátus értesítését, és hogy a konzul menjen el hozzá. Ezek után nem történt semmi, Crulic pedig 4 hónap éhségsztrájk után végletesen legyengült állapotban január közepén kórházba került, másnap pedig meghalt.

Mindez 2008-ban, az EU-tag Lengyelországban.

Az ügyből országos botrány lett, először itt Lengyelországban, majd rögtön utána Romániában is. Érthető is: hogyan lehetséges az, hogy 2008-ban egy EU állampolgárt egy másik EU állam börtönében hagynak éhen halni?
 
Ebben az ügyben mindenki elcseszett mindent, ami csak elcseszhető volt.

A lengyel ügyészség kezdte azzal, hogy valószínűleg alaptalanul vádolta Crulicot. A tagnak ugyanis volt alibije: aznap épp egy Olaszországba utazó nemzetközi buszon ült, Torinóban élő édesanyját és húgát utazott meglátogatni. Az ügyészség azonban erősebbnek érezte az ellene szóló, rendkívül kemény bizonyítékokat: a sértett által adott személyleírás illett Crulicra, emellett pedig első vallomásában Crulic egy nappal későbbi időpontot adott meg kiutazása napjaként. Nyilván eltévesztette, mert később előkerült a buszjegy is, ami egyértelműen Crulic mellett szólt. Az ügyészség azonban ezt lerendezte annyival, hogy "nem zárható ki, hogy a jeggyel más valaki utazott" (ezt a buszjáratot üzemeltető vállalat sem zárta, zárhatta ki). Épp ezért azt már szükségtelennek tartották, hogy a busz személyzetét is kihallgassák: emlékeznek-e Crulicra. Márpedig utóbb kiderült, hogy emlékeztek rá (mi több ismerték is, mert gyakran utazott ugyanazzal a buszjárattal a családjához).
Az ügyészéség eme fényes szakmai dilettantizmus után még az előzetes letartóztatást is indokolatlanul rendelte el: Crulicnak Lengyelországban bejelentett lakhelye volt, legálisan tartózkodott az országban. Az hogy - mint kiderült - feketén dolgozott, illetve hogy külföldi állampolgár, önmagában nem alapozta volna meg a letartóztatását - más kérdés, hogy a lengyel ügyészség ennek ellenére általában alapból, a biztonság kedvéért minden külföldire előzetest kér (magyarokkal is voltak ilyen eseteim), holott pl. óvadék ellenében, esetleg egy lakhelyelhagyási tilalom mellett simán védekezhetne egy itt élő külföldi szabadlábon.

A dilettantizmus ámokfutása a lengyel büntetés-végrehajtás főszereplésével folytatódott. A román konzulátust a letartóztatásról értesítették ugyan, de az éhségsztrájkról már nem. Crulic leveleit (amelyekkel a román konzul kollégát ostromolta segítségért könyörögve, illetve amelyeket a családjának akart küldeni) óriási késéssel, tipikus bürokratikus ráérősséggel továbbították, egy részük már csak Crulic halála után ért célt. A lassan csonstsovánnyá fogyó letartóztatottat meg hagyták szó szerint éhen halni, a kisujjukat sem mozdították az éhségsztrájk megszüntetése, vagy akár a kényszertáplálás elrendelése érdekében. Kórházba pedig csak akkor utalták a pasast a börtönorvosok, amikor már menthetetlenül késő volt (175 cm magasság mellett 35 kilót nyomott a pacák - a krakkói orvosokat sokkolta a látványa, egyikük azt nyilatkozta, korábban csak a történelemkönyvekben, az auschwitzi fotókon látott ilyen állapotban lévő embereket).

Az inkompetencia diadalmenetéből pedig a román konzulátus is alaposan kivette a részét: jóformán fülük botját sem mozgatták az ügyben. A letartóztatásról szóló értesítés után írtak egy levelet a fogdának, amiben kérték, hogy tartsák tiszteletben Crulic jogait, és ennyi. Később, amikor Crulic első segélykérő levele eljutott hozzájuk, tájékoztatást kértek a fogdától (amely azt válaszolta, hogy Cruliccal minden OK), de továbbra sem tolta le az alvázát egyik román kolléga sem Krakkóba. Amikor pedig az ügyfél elhunyt és kitört a botrány, első körben letagadtak mindent, azt mondták, fogalmuk sem volt az éhségsztrájkról, se semmiről, és próbálták az egész kakát a lengyel hatóságokra kenni. Sikertelenül amúgy, mert a Krakkót azonnal szinte elárasztó román újságírók napokon belül beszerezték a dokumentumokat, amelyekből világosan kiderült, hogy a konzulátus már október végén, vagy legkésőbb november elején tudomást szerzett az éhségsztrájkról, és nem december 17-én, ahogy állították. De még ha akkor tudták is volna meg: Crulic január 18-án halt meg. Abban az egy hónapban azért rámozdulhattak volna az ügyre. (Az egyik román hírportál az alábbi címmel közölt írást az ügyről: "A Lengyelországban meghalt román - a román konzulátus áldozata". Nem semmi...)

Romániában országos politikai botrány tört ki - a vezető román lapok internetes kiadásai még ma is címlapon hozzák az ügyet. Bekérették Bukarestben a lengyel nagykövetet, az itteni román nagykövetet hazarendelték konzultációra. A konzult azonnali hatállyal hazarendelték, valószínűleg a külügyből is repül. A varsói nagykövetségre tényfeltáró bizottságot küldött a külügy, a román ügyészség is vizsgálódik. A román parlamenti ellenzék a külügyminiszter lemondását követeli, aki elképzelhető, hogy bele is bukik az ügybe. A parlament vizsgálóbizottságot alakított. Crulic holttestét exhumálják és román igazságügyi orvosszakértőkkel újra megvizsgáltatják.

Az EU Bizottság is megszellőztette, hogy megvizsgálják az ügyet - később ebből diplomatikusan kihátráltak (elvégre túl sok EU komepetenciát tényleg nem érint az ügy).

És Lengyelországban?
A felettes ügyészség eljárásban vizsgálja - de csak a haláleset körülményeit.
Az első fokú ügyészség eljárása körüli kérdőjelek, a letartóztatás indokoltsága, egyáltalán az, hogy Crulic tényleg ártatlanul került-e rács mögé, vagy hogy miért nem hallgatták ki a busz személyzetét - ezek a kérdések "kívül esnek a vizsgálat tárgykörén".

Semmi fejhullás, semmi következmény.

Persze...
Honnan ismerős ez nekem... :(
Mintha nem is itthon, hanem otthon lennék... :s

Mindenesetre konzuli tisztviselőként igen tanulságosnak tartom a dolgot - a román kolléga sorsa is azt bizonyítja, mennyire megkönnyítheti az odafent ülők dolgát egy-egy (vagy pláne egy egész sor) szakmai hiba akkor, amikor egy bekövetkező tragédia miatt bűnbakot kell keresni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mission.blog.hu/api/trackback/id/tr69420521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kanga 2008.04.11. 10:38:28

Na pussz lacam. Mostantol majd figyeld a belgiumi jelentkezeszµeket is a statisztikadban!
Sok pussz
Nyussz

külképviselet · http://mission.blog.hu/ 2008.04.11. 12:35:17

Üdv hugi az én kis virtuális hajlékomban! :)
Belgium csak a 6. helyen áll jelenleg, holtversenyben Svédországgal és az UK-val, úgyhogy hajrá, tessék felhozni! :)
És a kommentárokkal se kímélj! :)
Pussz

V.E. 2008.04.12. 11:25:08

Korhatár van? Mert a "starosc nie radosc" (bocs, hogy nem lengyel a klaviatura) esete forog fenn. Sima emil, egyik kölkömtől, se Kinctől nem jön de még Lacám tőled válasz se. Még jó, hogy vannak bloggerek. "csók: virtuális-anyu"

V.E. 2008.04.12. 11:43:39

Nem tudom van-e kapcsolat Dokival, ha igen lehet, hogy hamarosan javul majd a Svéd statisztikád is. Pár nap múlva találkozom vele!

Kin(c) 2008.04.13. 17:26:51

sajnos meg nincsen internetem, masoknal hasznalom, igy nem nagyon irogatok meg :(

V.E. 2008.04.14. 00:36:57

Éljenek a Kingák, Rókák (3 évesek és min. idősebbek) és mások is mindenki!
A Kingák már csak ilyenek. Nincs internetjük, de azért jelen vannak. Reszkessetek öreg Rókák!!!! Pusssssssssz!
Címkék: közélet lengyel konzuli
süti beállítások módosítása