<

Külképviselet

Otthon Itthonról nézve...

Elöljáróban

Kedves Olvasóim!
Ez itt egy blog, vagyis internetes napló, és nem nagykövetségi honlap!
A név egyezősége csupán véletlenszerű. Az ezen az oldalon megjelenő tartalom kizárólag magánemberként írott véleményem, elgondolásaim és általános mondanivalóm gyűjteménye, amely semmilyen módon nem tükrözi semmiféle magyar külképviselet, sem a magyar külügyi kormányzat, vagy bármely egyéb állami szerv hivatalos álláspontját. A blogban szereplő személyek és történések kapcsolata a valósággal áttételes és erősen szubjektív.



Magyarul - szürke

Po polsku - jasnobrązowe

In English - light green

Utolsó kommentek

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • V.E.: "Az egyik szemem sír, a másik meg nevet" Engedtessék meg nekem. Boldog vagyok, hogy együtt vagyunk... (2009.08.25. 17:05) ...és vége.
  • Kin(c): hüpp-hüpp máris hiányzik... szerettelek olvasni...mégha annyiszor le is húztál... jó lenne ha írná... (2009.08.25. 09:30) ...és vége.
  • Kin(c): huh...ale styl... obecnie nie podzielam Twojego entuzjazmu i zachwytu wobec Waw... szczególnie po ... (2009.08.25. 09:08) Warszawa, moja kochana...
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • Kin(c): most viszont Te nem vagy itt és nekem nem kellemes ez... (2009.08.25. 09:05) Last day
  • Gyopár&Csom: Agár és Meli itt is jártak, de akkor még volt velük Zsiráf és Pingvin. Imádom a Kapisztránokat! (M... (2009.08.18. 10:05) Alighanem az utolsó előtti bejegyzés...
  • külképviselet: Eleinte én is így voltam ezzel, úgy kellett kifejlesszem magamban a képességet, hogy - vicces dolg... (2009.08.07. 21:26) Vicces feliratok lengyelországból 8.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Jukebox :)





Nagy testvér figyel!

Ahonnan jösztök...



...ide :)



CURRENT MOON

Vive le français :)

2008.11.24. 16:02 | külképviselet | 5 komment

Elküldött a főnök csütörtökön a Francia Nagykövetség által szervezett "frankofon találkozó"-ra. Eleinte kézzel-lábbal tiltakoztam az ilyenfajta kicsellózás ellen, hogy valahol franciául kelljen képviselnem a nagykövetséget - francia nyelvtudásommal elboldogulok egy brüsszeli kebabosnál vagy valami fogadáson a kollégákkal, de az, hogy egy hivatalos rendezvényen franciául részt vegyek, felszólaljak, utána beszámolót írjak stb. - nos, az kissé más tészta. Végül be kellett adjam a derekam, mert kiderült, hogy a kollégák közt nincs senki más, aki még akár csak annyira is tudna franciául, mint én... :s

A "frankofónia"  egyébként egy formális szervezet, amihez egyes (főleg francia nyelvű) országok csatlakozhatnak, és rendszeres találkozókat és programokat szervez. Fő célja elvileg a francia nyelv ápolása, igazából - ha engem kérdeznek - az egykori francia világhegemónia és "gloire" maradék romjainak konzerválása, a francia nemzetközi befolyás maradékainak megőrzése, és a franciák számára annak a megkopott illúziónak a továbbéltetése, hogy nyelvük továbbra is világnyelv, és fontos szerepet játszik a nemzetközi kapcsolatokban. Ez utóbbi valóságtartalmát egyébként már a legelején megfelelően illusztrálta az, hogy a - messzemenően franciabarát hírében álló - Románia nagykövetségéről a találkozóra érkezett kolléganő csak annyit tudott franciául kinyögni, hogy "bonjour", utána már angolul folytatta, hogy hát bizony ő sajnos nem tud franciául (bár mindent megért, természetesen :)), de eljött, merthogy milyen fontos a frankofónia. (Erről később kiosztott egy francia nyelvű nagykövetségi állásfoglalást is.)

Joggal kérdezheti bárki, hogy Magyarország mit keres egyáltalán a frankofón szervezetben - hiszen nálunk a francia nemhogy nem hivatalos nyelv, de még csak az idegen nyelvek közül sem a legnépszerűbb. Nos, ezt egyértelműen Medgyessy miniszterelnök úrnak köszönhetjük, aki egy szót sem tudott angolul, franciául viszont gagyogott valamennyit, így valamely francia partnere, akihez anyanyelvén szólt, (nem kizárt hogy tréfának szánva - vagy az is lehet, hogy fogalma sem volt, merre van egyáltalán Magyarország :s) ajánlatot tett Magyarországnak a frankofóniához való csatlakozására. Amire Megyó egyből rábólintott. Szerencsére Megyó adminisztrációja átláthatta a helyzet fonákságát, ezért csak a megfigyelő tagságig vitt be minket e remek szervezetbe. Mindenesetre ma távlatilag úgy tűnik, ez lett Megyó tiszavirágéletű kormányzásának egyik legmaradandóbb nemzetközi eredménye. :)

Maga a találkozó egyébként egy óráig se tartott, rendkívül izzadtságszagú volt, és leginkább arról szólt, hogy a francia nagykövetségi kolléga siránkozott a legfrissebb statisztikákon, amelyek szerint Lengyelországban egyre kevesebben tanulnak franciául, hanem mindenki csak angolul, és ez ellen muszáj tenni valamit. Megdöbbentő volt viszont látni, hogy a francia állam mennyi pénzt öl a francia nyelv terjesztésébe. A nagykövetségen egy diplomata napi 8 órában csak ezzel foglalkozik, a francia nyelv népszerűsítésére jövőre (a lengyel iskolákban a kötelező második idegen nyelv bevezetése kapcsán) induló kampányban pedig hihetetlen összegeket fognak megmozgatni: több száz iskolában tartanak majd ingyen reklám-nyelvórát, 100 iskola kap majd ingyen francia nyelvtanulási csomagot (tankönyveket, cd-ket, mindent), lesznek happeningek bevásárlóközpontokban, francia kulturális és nyelvi fesztivál (ahol hírességek agitálják majd a szülőket), regionális promóciós találkozók vajdaságonként az iskolaigazgatók számára, televíziós reklámok, minden. Honnan van nekik minderre pénzük? És ami lényegesebb kérdés szerintem: hol éri ez meg nekik? Mert a tapsztalat a mai világban elég egyértelmű: a francia nyelv térvesztését a nemzetközi porondon úgy tűnik, semekkora összegekkel, kampányokkal, reklámokkal nem sikerült - és valószínűleg nem is fog sikerülni - megállítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://mission.blog.hu/api/trackback/id/tr18786216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raly 2009.02.15. 10:57:56

Szia, egy kérdés, amit írsz az a frankofón országok XII. csúcstalálkozóján történt Québecben?
köszi, üdv!

külképviselet · http://mission.blog.hu/ 2009.02.19. 14:08:27

Szia!
Nem, ez a varsoi francia nagykovetsegen tortent. De ahogy elkepzelem, a quebeci konferencian is hasonlo lehetett a tematika... :))))

raly 2009.02.21. 11:54:58

:)) Ebből a témából írok szakdolgozatot, Magyarország és az OIF, megfigyelői jogú tagságunk stb.
Engedelmeddel felhasználnám a vidám kis beszámolódat a varsói francia nagykövetség eseményéről is. Persze forrásmegjelöléssel, ahogy azt kell, ha nem probléma. :)

külképviselet · http://mission.blog.hu/ 2009.02.24. 19:33:19

Üdv!
Hát, nem tudom mennyire örülnék neki, ha esetleg valamely külügyi feljebbvalómnak esetleg kezébe kerülne vitriolos beszólás-gyűjteményem egy miniszterelnök kapcsán, úgyhogy a forrásmegjelölést inkább mellőzd légyszives, ha kérhetem. A szöveget beidézheted persze, de inkább csak úgy hivatkozd be mint egy "névtelenséget kérő" diplomata blogját.
Amúgy pont ma kaptam egy meghívót egy varsói konferenciára "a francia nyelv a világban és Lengyelországban 2009-ben" címmel, 3 napon keresztül megy majd a cséplés. Ez már annak a nagy francia offenzívának a kezdete, amiről a postban írtam.

raly 2009.03.09. 09:38:59

Ok, nem lesz forrásmegjelölés, és Varsót sem említem. A szövegre nem fognak ráismerni, lévén franciául írom, elég sután ahhoz, hogy az alapján biztos nem találnak meg. Egyébként sem valószínű, hogy az egyetemi tanszék falain kívülre kerülne az anyag.

köszi még egyszer, üdv!
Címkék: diplife
süti beállítások módosítása