<

Külképviselet

Otthon Itthonról nézve...

Elöljáróban

Kedves Olvasóim!
Ez itt egy blog, vagyis internetes napló, és nem nagykövetségi honlap!
A név egyezősége csupán véletlenszerű. Az ezen az oldalon megjelenő tartalom kizárólag magánemberként írott véleményem, elgondolásaim és általános mondanivalóm gyűjteménye, amely semmilyen módon nem tükrözi semmiféle magyar külképviselet, sem a magyar külügyi kormányzat, vagy bármely egyéb állami szerv hivatalos álláspontját. A blogban szereplő személyek és történések kapcsolata a valósággal áttételes és erősen szubjektív.



Magyarul - szürke

Po polsku - jasnobrązowe

In English - light green

Utolsó kommentek

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • V.E.: "Az egyik szemem sír, a másik meg nevet" Engedtessék meg nekem. Boldog vagyok, hogy együtt vagyunk... (2009.08.25. 17:05) ...és vége.
  • Kin(c): hüpp-hüpp máris hiányzik... szerettelek olvasni...mégha annyiszor le is húztál... jó lenne ha írná... (2009.08.25. 09:30) ...és vége.
  • Kin(c): huh...ale styl... obecnie nie podzielam Twojego entuzjazmu i zachwytu wobec Waw... szczególnie po ... (2009.08.25. 09:08) Warszawa, moja kochana...
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • Kin(c): most viszont Te nem vagy itt és nekem nem kellemes ez... (2009.08.25. 09:05) Last day
  • Gyopár&Csom: Agár és Meli itt is jártak, de akkor még volt velük Zsiráf és Pingvin. Imádom a Kapisztránokat! (M... (2009.08.18. 10:05) Alighanem az utolsó előtti bejegyzés...
  • külképviselet: Eleinte én is így voltam ezzel, úgy kellett kifejlesszem magamban a képességet, hogy - vicces dolg... (2009.08.07. 21:26) Vicces feliratok lengyelországból 8.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Jukebox :)





Nagy testvér figyel!

Ahonnan jösztök...



...ide :)



CURRENT MOON

Elégia

2008.09.07. 21:54 | külképviselet | Szólj hozzá!

Ma újra voltam - jó hosszú kihagyás után - moziban, Kinc ezúttal az "Elégia" (Elegy) c. filmre vett rá.

A film alkalmat adott arra, hogy végignézzek egy sor üres kapcsolatot, és ennek kapcsán szerencsésnek érezzem magam. :)
Adott alaphelyzetként egy ötvenes éveiben járó, cinikus tanár, aki egy félresikerült házasság óta diáklányokkal való futó kapcsolatokra rendezkedett be, és emellé tart egy kb. magakorabeli szeretőt, immár vagy 20 éve, akivel viszont csak ritkán találkozik. És emellé adott egy gyönyörű huszonéves diáklány, aki ebbe a pasasba - minden ellenkező előjel ellenére - tényleg beleszeret, és vele képzeli el a jövőt. Főhősünk pedig dilemma elé kerül, megijed - részint saját érzéseitől, merthogy oda a függetlensége, előjön rajta a féltékenység stb., részint az esetleges jövőtől, mégis 30 év korkülömbség, egy ilyen szép lány biztos talál majd valaki fiatalt stb. És aztán látványosan el is bukja a dolgot - megfutamodik, amikor a családnak való bemutatásra - és ezáltal valamiféle elköteleződésre - kerülne sor. És amit a lány olyan régóta vár. Lúzer.
Végülis ezzel vége is lehetne a dolognak, de még nincs, és igazából az érdekes része most jön. Mert emberünk ugyan szakít a lánnyal, de elgondolkodik a dolgokon. Saját magán, az idősödésén, a szeretőjén, a volt feleségén és a fián, a hozzá hasonlóan cinikus barátján, aki vénségére megváltozik (aztán meghal) - és úgy általában mindazon, amit az életben vesztett az alapállásával.
Egyfajta happy end itt is jön: a végére újra előkerül a lány, de persze másképp mint anno - már nem a tökéletes ideálként. És emberünk eddigre mégis eljut oda hogy felvállalja, mindazzal együtt, amit a közben eltelt idő hozott. Legalábbis én így interpretálom, mert persze a dolog valamennyire nyitva marad. Az európai mozi legjobb hagyományainak megfelelően. :))

Ami a színészeket illeti, Pénelope Cruz hozza a formáját, de a tanárembert alakító Ben Kingsleyből valahogy nem látom sütni azt a sármot és vonzerőt, ami egy magafajta 50-es pasi iránt azt a bizonyos rajongást előhozná a huszonéves diáklányokból - abszolút nem tűnik annak a Casanovának, akinek a forgatókönyv szerint lennie kellene. A jóbarátot alakító Dennis Hopper talán az egész filmben a legmeggyőzőbb, jól kihozza a változást is ami végbemegy benne a film során. A többi papírosfigura megjelenítői viszont még ha zseniális színészek is, a forgatókönyv nem sok teret enged számukra.

Összességében nem egy nagy durranás szerintem, de nem is rossz, és azért el lehet rajta gondolkodni, milyen zsákutcák felé lehet esetleg elmanőverezni az életben - és hogy milyen szerencsés tud lenni valaki, akinek normális emberi kapcsolatai vannak.

Íme az előzetes:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mission.blog.hu/api/trackback/id/tr92652886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: kultúr
süti beállítások módosítása