<

Külképviselet

Otthon Itthonról nézve...

Elöljáróban

Kedves Olvasóim!
Ez itt egy blog, vagyis internetes napló, és nem nagykövetségi honlap!
A név egyezősége csupán véletlenszerű. Az ezen az oldalon megjelenő tartalom kizárólag magánemberként írott véleményem, elgondolásaim és általános mondanivalóm gyűjteménye, amely semmilyen módon nem tükrözi semmiféle magyar külképviselet, sem a magyar külügyi kormányzat, vagy bármely egyéb állami szerv hivatalos álláspontját. A blogban szereplő személyek és történések kapcsolata a valósággal áttételes és erősen szubjektív.



Magyarul - szürke

Po polsku - jasnobrązowe

In English - light green

Utolsó kommentek

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • V.E.: "Az egyik szemem sír, a másik meg nevet" Engedtessék meg nekem. Boldog vagyok, hogy együtt vagyunk... (2009.08.25. 17:05) ...és vége.
  • Kin(c): hüpp-hüpp máris hiányzik... szerettelek olvasni...mégha annyiszor le is húztál... jó lenne ha írná... (2009.08.25. 09:30) ...és vége.
  • Kin(c): huh...ale styl... obecnie nie podzielam Twojego entuzjazmu i zachwytu wobec Waw... szczególnie po ... (2009.08.25. 09:08) Warszawa, moja kochana...
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • Kin(c): most viszont Te nem vagy itt és nekem nem kellemes ez... (2009.08.25. 09:05) Last day
  • Gyopár&Csom: Agár és Meli itt is jártak, de akkor még volt velük Zsiráf és Pingvin. Imádom a Kapisztránokat! (M... (2009.08.18. 10:05) Alighanem az utolsó előtti bejegyzés...
  • külképviselet: Eleinte én is így voltam ezzel, úgy kellett kifejlesszem magamban a képességet, hogy - vicces dolg... (2009.08.07. 21:26) Vicces feliratok lengyelországból 8.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Jukebox :)





Nagy testvér figyel!

Ahonnan jösztök...



...ide :)



CURRENT MOON

Patológia-orgia

2008.03.26. 23:51 | külképviselet | 6 komment

Már megérkezésemkor szólt anyukám, hogy Gúnár barátunk (egykori oszlopos cserkész őrstagom) egy ideje itthon tartózkodik, és üzeni, hogy keressem majd meg, annál is inkább, hogy a héten lesz egy általa rendezett darab előadása valahol Pesten. Így aztán pár napja fel is hívtam a Gúnárt, aki személyesen is meghívott a darabra. Ma este el is mentünk húgommal és Renével, megnézni Gúnár "művét" :).

Lars Norén: Éjszaka a nappal anyja, Berzsenyi-Bellaagh Ádám rendezésében.

A helyszínt, a Gózon Gyula Kamaraszínházat kissé nehezen találtuk meg a világ végén Rákosborzasztón (na jó, Rákosligeten), de még épp időben érkeztünk. A színház amúgy sokkal színház-jellegűbb volt annál, amire egy ilyen helyen számítottam, őszintén szólva max egy lepukkant szocreál művház színháztermének maradványait tudtam volna elképzelni ott, ehhez képest valódi színház várt, ruhatárral, büfével, aránylag nagy nézőtérrel, szóval tokkal-vonóval.
A darab minden szempontból jellemző volt: egyrészt jellemző a skandináv mentalitásra (svéd darabról van szó), másrészt jellemző Gúnárra, aki ugye maga is Svédországban nevelkedett (amúgy a vizsgadarabjáról van szó - tanárai kijöttek Londonból megnézni, állítólag tetszett is nekik).
A darab két felvonásban boncolgatja egy totál patologikus svéd család életét. Egy hotelt üzemeltető reménytelen alkoholista, gyenge karakterű apa, depressziós, hideg és érzelemmentes felesége, agresszív idősebb fia és annak munkakerülő, szemtelen, mindenkit semmibe vevő és homoszexuális beütésű öccse (aki emellé még a legrosszabb kamaszkorban is van) aktívan teszik pokollá egymás életét két felvonáson keresztül. És bár mindannyian vágynak a normális családi életre, egyikük sem képes túllépni a saját gyengeségein, mindenki a másikra vár - és emiatt aztán persze minden marad a régiben. Vagyis rossz légkör, szeretetlenség, veszekedés, egymás aktív cseszegetése, alkohol, öngyilkossági kísérletek, fenyegetődzés, erőszak.
A szünetben René még azon a véleményen volt, hogy a végére rendbejön a család és nem bomlik fel végképp minden, de én megnyugtattam: ez nem egy amerikai film, hanem egy skandináv színdarab, úgyhogy a happy endet sürgősen felejtse el. Nem is tévedtem: a végére csak egy újabb családi balhé következett, amely után a család a végleges széthullás útjára lépett.

Ami a színészeket illeti, nekem személy szerint a végére az alkoholista hoteltulaj papát alakító színész tetszett a legjobban (a nevét sajna nem tudtam megjegyezni, a színház honlapján nem találtam) - egyformán meggyőzően alakította a józanul a családjáért aggódó, a normális, szeretetteljes légkörre kétségbeesetten vágyó, de gyengekezű, és félreszocializált fiait kezelni és fegyelmezni képtelen szerencsétlent, és a részegségében vadállattá váló másik énjét egyaránt. A kisebbik fiút alakító színész kapaszkodott fel nálam a dobogó második fokára, a harmadik hely megosztva a maradék két szereplőé (a mama és az idősebbik fiú).
Ami a rendezést illeti, Gúnár beillesztett néhány kellően elvont elidegenítő effektust és néhány álomszerű jelenetet, amelyek színesítettek kissé a dolgon. A zenei aláfestés tetszett, a kissé minimalista, de igen ötletes díszlet is.

Összességében a darabot olyanoknak ajánlom, akik hajlandóak alámerülni kissé a  társadalmi és családi patológiák mocsarába, és levonni pár alapvető tanulságot. Családalapításra készülőknek és alkoholizmusra hajlamosaknak kötelezővé is tenném: gyerekek, na így lehet nagyon-nagyon elcseszni a dolgokat, és bekerülni egy öngerjesztő patológia-spirálba, tessék vigyázni.
Ugyanakkor úgy mondjuk 14 éven alul vigyáznék vele: egyrészt a darab egészének drasztikus jellege, másrészt az időnként elég durva szöveg, harmadrészt az elején meztelenre vetkőző "kisebbik fiú" miatt (amin nem csodálkoznék nagyon, ha Gúnár újítása lett volna a rendezés kapcsán :)).

A darabot még egy darabig játsszák a Gózon Gyula Kamaraszínházban, utána elvileg más budapesti és vidéki színhelyeken is, úgyhogy ha valakinek esetleg felkeltettem volna az érdeklődését, elvileg még van lehetőség bőven. :)

Ui. A végén dedikáltattuk a jegyeinket Gúnyával - lehet hogy 50 év múlva az unokáink majd azzal alapozzák meg a vagyonukat, hogy árverésre bocsátják a Mester szignóját viselő jegyeket, a vizsgadarabja bemutatójáról :))).

A bejegyzés trackback címe:

https://mission.blog.hu/api/trackback/id/tr21398412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chrzanowska3 2008.03.27. 00:38:37

Milyen volt az előadás?

chrzanowska3 2008.03.27. 00:40:58

jajj bocs nem vettem észre hosszabb leírást

Varga András 2008.03.28. 18:03:43

Az értékeléssel egyetértek, brutális elemekkel teletűzdelt valódi északi darab. De: Rákosborzasztónak azt a részét, ahol a Gózon Gyula Kamaraszínház található – örülök, hogy erről pozitív volt a vélemény –, nem úgy hívják, hogy Rákoskeresztúr, hanem úgy, hogy Rákosliget. Nekünk, ott lakóknak nem mindegy.

külképviselet · http://mission.blog.hu/ 2008.03.29. 18:12:34

Bocsi, nem vagyok ismerős azon a vidéken, csak arra emlékeztem, hogy a nagy buszvégállomás, ahol bekanyarodtunk balra, az Keresztúr. Korrigálom mindjárt, és köszönöm az építő szándékú kritikát :).

enkra 2008.03.31. 12:05:25

Végre valamit sikerült megtudni az egyébként várva-várt darabról! Sokan várták, mégtöbben nem tudtak róla. Kár!,vagy: Kár?

Bálesz · http://rimbaud.freeblog.hu/ 2008.03.31. 17:59:07

Akkor ez az a darab amiben a Koli meztelenre vetkőzik. Azok az ökrök, nem is mondták, hogy a Gúnár rendezi... Amúgy itt a port.hu-s linkje: port.hu/pls/th/theatre.directing?i_direct_id=12110&i_city_id=3372&i_county_id=-1&i_cntry_id=44 Innen ki tudod szemezgetni a neveket. Nem árt ha már elismeréssel szólsz róluk...
Címkék: kultúr
süti beállítások módosítása