<

Külképviselet

Otthon Itthonról nézve...

Elöljáróban

Kedves Olvasóim!
Ez itt egy blog, vagyis internetes napló, és nem nagykövetségi honlap!
A név egyezősége csupán véletlenszerű. Az ezen az oldalon megjelenő tartalom kizárólag magánemberként írott véleményem, elgondolásaim és általános mondanivalóm gyűjteménye, amely semmilyen módon nem tükrözi semmiféle magyar külképviselet, sem a magyar külügyi kormányzat, vagy bármely egyéb állami szerv hivatalos álláspontját. A blogban szereplő személyek és történések kapcsolata a valósággal áttételes és erősen szubjektív.



Magyarul - szürke

Po polsku - jasnobrązowe

In English - light green

Utolsó kommentek

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • V.E.: "Az egyik szemem sír, a másik meg nevet" Engedtessék meg nekem. Boldog vagyok, hogy együtt vagyunk... (2009.08.25. 17:05) ...és vége.
  • Kin(c): hüpp-hüpp máris hiányzik... szerettelek olvasni...mégha annyiszor le is húztál... jó lenne ha írná... (2009.08.25. 09:30) ...és vége.
  • Kin(c): huh...ale styl... obecnie nie podzielam Twojego entuzjazmu i zachwytu wobec Waw... szczególnie po ... (2009.08.25. 09:08) Warszawa, moja kochana...
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • Kin(c): most viszont Te nem vagy itt és nekem nem kellemes ez... (2009.08.25. 09:05) Last day
  • Gyopár&Csom: Agár és Meli itt is jártak, de akkor még volt velük Zsiráf és Pingvin. Imádom a Kapisztránokat! (M... (2009.08.18. 10:05) Alighanem az utolsó előtti bejegyzés...
  • külképviselet: Eleinte én is így voltam ezzel, úgy kellett kifejlesszem magamban a képességet, hogy - vicces dolg... (2009.08.07. 21:26) Vicces feliratok lengyelországból 8.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Jukebox :)





Nagy testvér figyel!

Ahonnan jösztök...



...ide :)



CURRENT MOON

Népszavaztunk

2008.03.09. 22:32 | külképviselet | 4 komment

Voltam ma szavazni a kövin, és 2 óra kapuügyelettel tevékenyen hozzá is járultam a Külképviseleti Választási Iroda tevékenységéhez. :) Jelentem: atrocitás nem volt, kormányellenes tüntetők nem zavarták meg a rendet, a 2 kivezényelt lengyel rendőr pedig kedélyesen cseverészve, és munka nélkül posztolt az épület előtt. A részvételi arány tekintetében nem tudok nyilatkozni, de az biztos, hogy meghaladtuk az országos átlagot, amikor én eljöttem, már a 70%-ot közelítettük.

Az utóbbi időben hálát adok a sorsnak, hogy nem vagyok otthon, és nem kell ezt az egész hisztérikus fröcsögés-orgiát közelről hallgatnom, amivé a magyar politikai élet az utóbbi években fajult. Nem mintha a lengyel sokkal jobb lenne egyébként, de a társadalmat még nem sikerült annyira megfertőznie, mint otthon. Mondjuk jó úton haladnak ők is. :(

Az én személyes meggyőződésem szerint egy felelős állampolgárnak kötelessége véleményt nyilvánítani a hozzá intézett kérdésekben, és persze a választásokon is. Ugyanakkor azt kell mondjam, a politikusok nem könnyítik meg az ember dolgát, főleg az utóbbi időben. Mint közjogászt eléggé elszomorít, hogy a népszavazás intézménye milyen célokat szolgál mostanság. A kettős állampolgársági népszavazáson szerintem maga a kiírása volt a legnagyobb hiba, akkor hónapokig gondolkodtam, hogy a 2 válasz közül melyik okozná a kisebb kárt össznemzeti szinten.
A mostanit meg szerintem ki se kelett volna írni, pénzpocsékolás volt az egész. Az eredmény borítékolható volt. Ha megkérdeznek valakit, hogy akar-e fizetni vagy nem, csak a csőlátó pártfanatikusok fognak igent mondani. Egyszerűbb lett volna egyszerűen eltörölni a díjakat és kész. Minek költsünk népszavazásra.

De igazából az egészben az a rossz, hogy a népszavazásnak totál nem ilyen pitiáner dolgokról kéne szólnia. Nem arról, hogy befűtsünk a kormánynak. Hanem - legalábbis az én utópisztikus és naiv közjogi interpretációm szerint - nagyobb ívű kérdésekben, amik az ország jövőjét hosszú távon is meghatározzák. Mint annak idején az első népszavazás vagy a NATO-EU népszavazás volt. Ilyen kérdés amúgy a kettős állampolgárság is, azt más okból volt szerintem hiba kiírni, de ez amúgy is külön postot érdemelne.

Így viszont egyre visszavonhatatlanabbul süllyed a közéletünk a homokozó felé, ahol sértett kisemberek dulakodnak a lapáton meg a kisvödrön. Az a szemét Fletó elvette a lapátomat. Az az undok Viktor felrúgta a homokváram. Írjunk ki népszavazást! Bravó.

Sok hülye meg megy és ikszel, ahogy a Vezér mondja.
Sok hülye meg letojja az egészet és inkább elmegy a telekre kerítést meszelni, és a híradó helyett átkapcsol Győzikére.
És az a kevés ember, aki felelősséget érez az országért, de úgy hogy gondolkodik is és nem csak birkamód szajkózza a pártszlogeneket, az meg egyre inkább bajban van, mert nem marad senki és semmi, akivel vagy amivel azonosulni tudna ebben a politikának nevezett disznóólban. A közélet iránt érdeklődő felelős polgár minősítést pedig mindeközben egyre inkább az átmosott agyú pártszimpik vindikálják maguknak, akik viszont az én minősítésem szerint messze állnak a gondolkodó emberektől. Sok ilyet ismerek, amúgy intelligens, több diplomás értelmiségieket is, akik, amint politikára terelődik a szó, olyan fokon sematikus és kritikátlan gondolkodásról tesznek tanúbizonyságot, hogy ihaj. Mintha az egész tisztán érzelmi kérdés lenne, és a józan észnek nem lenne köze sem hozzá.

Kedves polgártársaim, tessék gondolkodni! Ide vezetett a kritikátlanság! Hogy Viktornak/Fletónak mindig igaza van. Hogy amit Viktor/Fletó mond az igaz, amit Fletó/Viktor, az hazugság. Hogy ha Viktorról/Fletóról disznóság derül ki, az nem igaz, csak az ellenoldal propagandája. Ha viszont Fletóról/Viktorról csak egy ellenőrizetlen pletyka felmerül, az máris szent igazságként igazolja véleményünket.

Elég ebből! Tessék gondolkodni, és ne csak a politikusokat hibáztatni a kialakult ótvarért. A politikusokat a nép teszi olyanná amilyenek. Ha a nép nem lenne vevő a gyerekes háborúsdira, mocskolódásra, kicsinyes személyeskedésre és övön aluli húzásokra, akkor a politikusok százszor meggondolnák.
Minden országnak olyan politikusai vannak, amilyeneket formál magának, és ebből következően olyanok, amilyeneket érdemel.

Ha jobbakat szeretnénk, nosza.
Csak gondolkodni kell kicsit.
Nem olyan nehéz talán... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://mission.blog.hu/api/trackback/id/tr49373342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ríl 2008.03.10. 21:23:30

Tiszteletem!
Mostmár muszáj nekem is belebeszélni, remélem nem baj. :)
Alapvetően egyetértek.
A szavazás árából kijött volna egy jópár vizitdíj...

"De igazából az egészben az a rossz, hogy a népszavazásnak totál nem ilyen pitiáner dolgokról kéne szólnia. Nem arról, hogy befűtsünk a kormánynak. Hanem - legalábbis az én utópisztikus és naiv közjogi interpretációm szerint - nagyobb ívű kérdésekben, amik az ország jövőjét hosszú távon is meghatározzák. Mint annak idején az első népszavazás vagy a NATO-EU népszavazás volt."

Ez szép és jó, de egy nagy bajom van az egésszel. A legtöbb ember ugyanis (és igen, magamat is beleértem)
- nincs birtokában a megalapozott döntéshez szükséges infóknak
vagy
- nem tudja átlátni az egész kérdéskört
vagy
- nem tud elvonatkoztatni a saját, rövidtávú érdekeitől
vagy
- érzelmi alapon dönt
vagy
- befolyásolható, önálló véleménnyel nem rendelkezik
(és a megvették kilóra esetét még nem is említettem...)
És ezek az emberek ugyanúgy szavazhatnak mint az a kevés, aki szakmailag tudja mi a helyes, logikusan átgondolva, megfontoltan, felelősen, lelkiismeretesen dönt. És a szavazást az előbbiek döntik el szavazataikkal az utóbbiak helyett, mivel jóval többen vannak.

Ha 10 évig azt hallgattuk nap mint nap, hogy megyünk az EUba, az nagyon jó lesz, és ezek után még sok 100 millát költenek egy demagóg EU támogató kampányra, amiben kizárólag a vélt vagy valós pozitívumokat emlegetik, akkor nyilván hogy megszavazza a nép. De ha nem szavazta volna meg, előbb-utóbb gondolom, akkor is belépünk.
És végül jó lett nekünk az EU? Ugyanúgy fogalmam sincs, mint ahogy a szavazáskor se volt. Ugyanis töredékét látom az egésznek. Pl a gazdaság a breki hátsója alatt. Azt most honnan tudjam én, hogy ez azért van, mert az Euban vagyunk, vagy ha nem lennénk, akkor még ennél is rosszabb lenne?
Ráadásul még mindig nem tudtam cukrászdát nyitni Bécsben :(

Annó 90 környékén ki lett találva, hogy márpedig belépünk az Euba. Én mint mezei állampógár csak abban reménykedhetek, hogy akik ezt eldöntötték, azok értettek annyira hozzá, hogy ez egy megalapozott szakmai döntés volt. Innentől kezdve a népszavazás egy puszta parasztvakítás, de legjobb esetben is egy jelképes gesztus, ahol mindenki a saját lelkiismeretével elszámolhat, hogy ő "felelősen" döntött.

A Nátónál egy az egyben ugyanez.
Az ogy-i választásokat már említeni se merem...


"Elég ebből! Tessék gondolkodni, és ne csak a politikusokat hibáztatni a kialakult ótvarért. A politikusokat a nép teszi olyanná amilyenek. Ha a nép nem lenne vevő a gyerekes háborúsdira, mocskolódásra, kicsinyes személyeskedésre és övön aluli húzásokra, akkor a politikusok százszor meggondolnák."

Hát én szoktam is mondani h. az egész Parlament monnnyonle! De valamiért nem akarnak. És ha le is mondanának, a következő körben is csak őket lehetne megválasztani. Akkor most mit lehet itt tenni?

"Minden országnak olyan politikusai vannak, amilyeneket formál magának, és ebből következően olyanok, amilyeneket érdemel."
Ez nagyon szomorú. Hát mi csak ezt érdemeljük? :(


---
Egyébként jó a blog, tetszik, úgyhogy hajrá! :)

külképviselet · http://mission.blog.hu/ 2008.03.11. 23:21:29

Szeva Reál!

Azt írod:
"A legtöbb ember ugyanis (és igen, magamat is beleértem)
- nincs birtokában a megalapozott döntéshez szükséges infóknak
vagy
- nem tudja átlátni az egész kérdéskört"

Mi akadályoz meg benne hogy utánanézz?
Jó, tudom, sokakat megakadályoz az, hogy még ha utánanéznek is, nem fogják fel. Nem mindenki értelmiségi. De a demokráciában az az alapelv, hogy mindenki egyenlő, a faiskolás roma segédmunkás és az egyetemi prof egyenjogú.

"vagy
- nem tud elvonatkoztatni a saját, rövidtávú érdekeitől"

Ez a népszavazás kb erről szólt.
Amúgy is, az ember többnyire az érdekei alapján dönt.
Nem könnyű felülemelkedni rajtuk.

"vagy
- érzelmi alapon dönt"

Na ez szerintem is probléma, méghozzá a fő problémák egyike. Gondolkodni kell.

"vagy
- befolyásolható, önálló véleménnyel nem rendelkezik
(és a megvették kilóra esetét még nem is említettem...)"

Ez összefügg az előzővel, vagyis az önálló gondolkodás hiányával. Lásd fenn.

"És ezek az emberek ugyanúgy szavazhatnak mint az a kevés, aki szakmailag tudja mi a helyes, logikusan átgondolva, megfontoltan, felelősen, lelkiismeretesen dönt. És a szavazást az előbbiek döntik el szavazataikkal az utóbbiak helyett, mivel jóval többen vannak."

Ez viszont rendszerhiba, ha ilyen irányból közelítjük meg.
A demokráciában alapelv az egyenjogúság. Lehet másképp is, régebben voltak mindenféle anyagi meg műveltségi cenzusok, csak az már nem demokrácia.

"Ha 10 évig azt hallgattuk nap mint nap, hogy megyünk az EUba, az nagyon jó lesz, és ezek után még sok 100 millát költenek egy demagóg EU támogató kampányra, amiben kizárólag a vélt vagy valós pozitívumokat emlegetik, akkor nyilván hogy megszavazza a nép. De ha nem szavazta volna meg, előbb-utóbb gondolom, akkor is belépünk.
És végül jó lett nekünk az EU? Ugyanúgy fogalmam sincs, mint ahogy a szavazáskor se volt. Ugyanis töredékét látom az egésznek."

De van egy véleményed.
Az objektív igazság odaát van. :)
Elég ha véleményed van.
A népszavazáson azt kérdezik, nem valami tényeket.
A gond akkor van, ha valakinek nincs véleménye.

" Pl a gazdaság a breki hátsója alatt. Azt most honnan tudjam én, hogy ez azért van, mert az Euban vagyunk, vagy ha nem lennénk, akkor még ennél is rosszabb lenne?"

a) a tényeknek utána tudsz nézni
b) mindenről lehet személyes véleményed

"Annó 90 környékén ki lett találva, hogy márpedig belépünk az Euba. Én mint mezei állampógár csak abban reménykedhetek, hogy akik ezt eldöntötték, azok értettek annyira hozzá, hogy ez egy megalapozott szakmai döntés volt. Innentől kezdve a népszavazás egy puszta parasztvakítás, de legjobb esetben is egy jelképes gesztus, ahol mindenki a saját lelkiismeretével elszámolhat, hogy ő "felelősen" döntött.
A Nátónál egy az egyben ugyanez."

Lehet az is a véleményed, hogy nem értettek annyira hozzá. Akkor pedig nemmel szavazol. És ha a többség így gondolja, akkor a fenti nagyokosok pofára esnek. Most is ez történt. A népszavazás többek közt pont arra jó, hogy ne szálljon el nagyon a ló odafenn. És hogy a nagyívű döntéseknek kellő társadalmi legitimációja legyen.

"Hát én szoktam is mondani h. az egész Parlament monnnyonle! De valamiért nem akarnak. És ha le is mondanának, a következő körben is csak őket lehetne megválasztani. Akkor most mit lehet itt tenni?"

Alapíts pártot :)

"Ez nagyon szomorú. Hát mi csak ezt érdemeljük? :("

Úgy tűnik...
:(

Ríl 2008.03.12. 12:15:41

Tanulságos eszmecsere folyik itt. :)

"Mi akadályoz meg benne hogy utánanézz?"
Természetes, hogy valamilyen szinten én pl utána tudok nézni. De maga az Eu pl. az egy nagyon összetett kérdés, aki szakember és az életét tette arra hogy ezzel foglalkozik, szerintem még az se látja át, bár nyilván vannak igen határozott elképzelései. Ezek után én már csak részinformációk alapján alakíthatok ki egy szubjektív véleményt és az alapján szavazok. De ettől még én nem biztos, hogy jól döntök. És ha több millióan vagyunk így, még nem biztos, hogy jól döntünk. És nyilván tudat alatt rám is hat a média pl. valamilyen szinten, azaz a saját véleményem sem puszta objektív tények alapján áll össze.


___
"És ezek az emberek ugyanúgy szavazhatnak mint az a kevés, aki szakmailag tudja mi a helyes, logikusan átgondolva, megfontoltan, felelősen, lelkiismeretesen dönt. És a szavazást az előbbiek döntik el szavazataikkal az utóbbiak helyett, mivel jóval többen vannak."

Ez viszont rendszerhiba, ha ilyen irányból közelítjük meg.
A demokráciában alapelv az egyenjogúság. Lehet másképp is, régebben voltak mindenféle anyagi meg műveltségi cenzusok, csak az már nem demokrácia.
--

Értem.
Ez mondjuk mint elv nagyon szép dolog. Csak az a bajom -bár ezt ugye pont a fentiekben tárgyaltuk ki- hogy amíg a társadalom legnagyobb része nem értelmes, felelősségteljes, önálló személyekből áll, addig az történik, hogy akinek van gazdasági-politikai hatalma, az azt kihasználva, befolyásolja a jónépet (persze nyilván valamilyen szintig csak, de az épp elég), aki így -véleményét sajátjának vélve- megszavazza azt, amiről elhitetik vele hogy jó. Függetlenül attól, hogy ez valóban jó-e vagy sem.
Ekkor tehát az történt, hogy nem az emberek döntötték el mi legyen, hanem akik befolyásolták őket. Ráadásul még látszólag legitim is a dolog.

Vagy klasszikus példa, hogy pl a 8 éves iskolás gyerekeket nem szavaztatjuk meg, hogy iskolába akarnak-e járni, vagy játszani egész nap. Igen könnyen az utóbbi győzne, de ettől még az hosszú távon egyáltalán nem jó az illető gyereknek. Egyszerűen nem látja át a dolgot. Ezért a legtbb ember természetesnek veszi, hogy a 8 éves gyereket nem szavaztatjuk. Kérdés, hogy ha nem 8, hanem 18 évesről, vagy mégtöbbről van szó, akkor már más-e a helyzet...


Én ezt az egészet talán túl utópisztikusan úgy tudnám elképzelni, hogy:
- Vannak felelősségteljes, felkészült, elhivatott, lelkiismeretes szakemberek, akiket megválasztunk vezetőknek
- Ők, mivel értenek hozzá, és megbízunk bennük, megkapják a jogot, hogy döntsenek helyettünk, ez esetben én pl szívesen lemondok arról a jogomról, hogy eldöntsem, belépjünk-e az Euba.
- Viszont cserébe erkölcsileg és anyagilag egyaránt elszámoltathatóak.

Namost ezzel szemben én ebből semmit nem látok megvalósulni per pillanat. (Kivéve azt, hogy döntenek helyettünk)

"A vezetés elsősorban példaadás"
"A vezetés szolgálat"
Ezt tanultam a világ legnagyobb ifjúsági mozgalmában :)
Viszont az OGY-ben ezt szerintem nem tanítják...


__
"Hát én szoktam is mondani h. az egész Parlament monnnyonle! De valamiért nem akarnak. És ha le is mondanának, a következő körben is csak őket lehetne megválasztani. Akkor most mit lehet itt tenni?"

Alapíts pártot :)
--
Na jó, nem bánom, de ha megnyerem a választást, akkor vállalj ám valami tisztséget a kormányomban! :)

külképviselet · http://mission.blog.hu/ 2008.03.13. 09:32:06

"(...) Ezek után én már csak részinformációk alapján alakíthatok ki egy szubjektív véleményt és az alapján szavazok. De ettől még én nem biztos, hogy jól döntök."

Nyilván, soha nincs garancia. Te csak vélleményt mondasz, amit vagy - amennyire lehet - megalapozol azzal h. utánanézel, vagy letojod és szavazol érzelmi vagy akármilyen alapon. Ha vesezed a fáradtságot és megjáratod az agyad, akkor szerintem megtetted a tőled telhetőt.

"(...) amíg a társadalom legnagyobb része nem értelmes, felelősségteljes, önálló személyekből áll, addig az történik, hogy akinek van gazdasági-politikai hatalma, az azt kihasználva, befolyásolja a jónépet"

A befolyásolás természetes, mindenki elmondhatja és el is mondja a kérdésben a maga álláspontját, megpróbál meggyőzni.
A gond ott van, ha valaki kritikátlanul elfogad bármit, amit az ő kedvenc "gazdasági-politikai hatalmasa" mond. Azzal hagyja magát kihasználni.

"Vagy klasszikus példa, hogy pl a 8 éves iskolás gyerekeket nem szavaztatjuk meg, hogy iskolába akarnak-e járni, vagy játszani egész nap. Igen könnyen az utóbbi győzne, de ettől még az hosszú távon egyáltalán nem jó az illető gyereknek. Egyszerűen nem látja át a dolgot. Ezért a legtbb ember természetesnek veszi, hogy a 8 éves gyereket nem szavaztatjuk. Kérdés, hogy ha nem 8, hanem 18 évesről, vagy mégtöbbről van szó, akkor már más-e a helyzet..."

Jogilag meg kell húzni valahol a határt, általánosan. Nem lehet minden állampolgárnál egyedileg elbírálni, hogy mikor érett rá hogy részt vegyen a közéletben. Az általános szabály nálunk 18 év. Van ahol 16, de olyan is van, ahol csak 21.

"Én ezt az egészet talán túl utópisztikusan úgy tudnám elképzelni, hogy:
- Vannak felelősségteljes, felkészült, elhivatott, lelkiismeretes szakemberek, akiket megválasztunk vezetőknek
- Ők, mivel értenek hozzá, és megbízunk bennük, megkapják a jogot, hogy döntsenek helyettünk, ez esetben én pl szívesen lemondok arról a jogomról, hogy eldöntsem, belépjünk-e az Euba.
- Viszont cserébe erkölcsileg és anyagilag egyaránt elszámoltathatóak."

Némileg tényleg utópisztikus - ehhez az emberiség (vagy legalábbis a magyar politikai elit) emberi-morális-intellektuális színvonaalának némiképp növekednie kellene...

"A vezetés elsősorban példaadás"
"A vezetés szolgálat"
Ezt tanultam a világ legnagyobb ifjúsági mozgalmában :)
Viszont az OGY-ben ezt szerintem nem tanítják..."

Sem a Száazdvégben vagy egyéb politikus-keltetőkben... :( De a közoktatásban sem...

"Alapíts pártot :)
--
Na jó, nem bánom, de ha megnyerem a választást, akkor vállalj ám valami tisztséget a kormányomban! :) "

Kizárt.
Nem akarom megkockáztatni, hogy a hatalom közelében belőlem is olyan hataloméhes, mocskolódó hazug suttyó váljon, mint az átlagpolitikusból...
(Max egy külügyi államtitkárságig vagyok hajlandó elmenni ;))
Címkék: magyar közélet
süti beállítások módosítása