<

Külképviselet

Otthon Itthonról nézve...

Elöljáróban

Kedves Olvasóim!
Ez itt egy blog, vagyis internetes napló, és nem nagykövetségi honlap!
A név egyezősége csupán véletlenszerű. Az ezen az oldalon megjelenő tartalom kizárólag magánemberként írott véleményem, elgondolásaim és általános mondanivalóm gyűjteménye, amely semmilyen módon nem tükrözi semmiféle magyar külképviselet, sem a magyar külügyi kormányzat, vagy bármely egyéb állami szerv hivatalos álláspontját. A blogban szereplő személyek és történések kapcsolata a valósággal áttételes és erősen szubjektív.



Magyarul - szürke

Po polsku - jasnobrązowe

In English - light green

Utolsó kommentek

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • V.E.: "Az egyik szemem sír, a másik meg nevet" Engedtessék meg nekem. Boldog vagyok, hogy együtt vagyunk... (2009.08.25. 17:05) ...és vége.
  • Kin(c): hüpp-hüpp máris hiányzik... szerettelek olvasni...mégha annyiszor le is húztál... jó lenne ha írná... (2009.08.25. 09:30) ...és vége.
  • Kin(c): huh...ale styl... obecnie nie podzielam Twojego entuzjazmu i zachwytu wobec Waw... szczególnie po ... (2009.08.25. 09:08) Warszawa, moja kochana...
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • Kin(c): most viszont Te nem vagy itt és nekem nem kellemes ez... (2009.08.25. 09:05) Last day
  • Gyopár&Csom: Agár és Meli itt is jártak, de akkor még volt velük Zsiráf és Pingvin. Imádom a Kapisztránokat! (M... (2009.08.18. 10:05) Alighanem az utolsó előtti bejegyzés...
  • külképviselet: Eleinte én is így voltam ezzel, úgy kellett kifejlesszem magamban a képességet, hogy - vicces dolg... (2009.08.07. 21:26) Vicces feliratok lengyelországból 8.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Jukebox :)





Nagy testvér figyel!

Ahonnan jösztök...



...ide :)



CURRENT MOON

Diliház

2009.04.06. 20:45 | külképviselet | Szólj hozzá!

A héten egyedül vagyok a hivatalban, Kati helyettesít odafenn. Úgyhogy természetesen diliház van. Ma megint ügyféljárás volt, beleértve a létező legkomplikáltabbat: egy ideiglenes útlevelet. A tag ráadásul részben miattunk kellett kérje, mivel - amíg én Kenyában üdültem - Iván és Kati úgy vett be tőle normál útlevélkérelmet, hogy nem lett volna szabad, mert a régi útlevele hónapokkal ezelőtt lejárt, ezért állampolgársági vizsgálatra kellett volna küldeni. Nem küldték. Így aztán az emberünk útlevélkérelmét visszadobták, neki pedig újra ide kellett volna jönnie a tengermellékről, kitölteni az állampolgárságit. Érthető módon, kissé ideges volt a pacák, mivel sürgősen kellett volna neki az új útlevél, meghosszabbítani a lengyel tartózkodási kártyáját. Azt végül elintéztem, hogy az állampolgárságit méltányosságból hivatalból elindítsák neki (ne kelljen idejönnie), de a plusz ügyintézés miatt így is jócskán meghosszabbodtak a határidők. A pasas végül nem tudott tovább várni - mégis ide kellett jöjjön, ideiglenest kérni.
Egy ilyen útlevéllel rengeteg adminisztráció van, írogatás, telefonálgatás, iktatás 4 különféle helyen, nyomtatás, ragasztás - az ügyfél meg közben folyton azon parázott, hogy a tilosban álló kocsija miatt mikor büntetik meg, ezért 10 percenként kiment megnézni a kocsit és folyton sürgetett, hogy mikor lesz már meg az útlevél. Nem álltam le elmagyarázni, hogy ha ki-be szaladgál, akkor csak lassítja a dolgot, mert - mivel egyedül vagyok - nekem kell félbehagyni a melót és átmenni beengedni amikor csönget.

Arról nem is beszélve, hogy a munkafeltételek terén egyre vacakabbul állunk: konzuli fénymásolónkból 2 hete kifogyott a festék, és azóta sem kaptam bele új tonert. Ugyanis idénre új fénymásoló lízingelése (nem ám vásárlása, "beruházásra" nincs zseton) lett előirányozva a konzuli hivatal számára, csak épp az idei költségvetés nincs még jóváhagyva (vagyis az ilyenkor szokásos átmeneti szabály szerint működünk: minden hónapban a tavalyi költségvetés 80%-a a keret - így érthető hogy nem siet annyira a Központ az új költségvetéssel, így olcsóbb). Ezért aztán új fénymásoló nincs, a régibe viszont már nem szabad tonert venni, mert selejtezésre váró eszközbe nem vehetünk alkatrészt. Addigis (így Zsuzsa) fénymásoljak a gazdasági iroda fénymásolóján - ehhez át kell mennem a konzulátusról oda hozzájuk (ha addig jön ügyfél, hiába csenget, nincs aki beengedje, mert ugye egyedül vagyok), és emellett az a gép is vacak, kétoldalasan nem másol, besalátázza a papírt, olyankor szét kell szedni, kihúzni a begyűrt lapot, összerakni, újraindítani, és megvárni amíg újra bemelegszik. Vagy pedig felmenni az emeletre, és a nagyköveti titkárságon fénymásolni, mert ott van hozzá normális gép. Az ügyfelek addig várnak. Vagy az ügyükre, vagy a kapu előtt kint, és csöngetnek ezerrel, amíg vissza nem érek és be nem engedem őket. Ez szerintem egy EU tagállam konzuli hivatala részéről a XXI században teljesen megengedhetetlen és vérgáz. De olyan szinten leépült már a magyar államigazgatás, és benne a mi kis missziónk is, hogy pengeélen táncol minden, hogy a minimális kötelező feladatainkat ellássuk. Mind személyzet, mind eszközök terén. És természetesen a további költségcsökkentést is elsősorban az államapparátuson akarják kezdeni: kedves politikusok, mit spóroljunk még???

Délután meg még emellé bejött postán egy magyar megfejtő megtalált övtáskája, tele cuccal. Ilyenkor részletes kimutatást kell készíteni a benne talált okmányokról és tárgyakról (minden cetliről, blokkról, névjegykártyáról, naptárról és egyéb papírkáról) - és ami hivatalos okmány jellegű (iratok, bankkártyák és egyebek) arról fénymásolatot is. Nos, mire én a csóka összes hülye okmányát lefénymásoltam a gazdasági vacak fénymásolóján, hát az vagy egy óra volt. És "termeltem" mellé egy nagyobb kupacnyi, a fénymásolóból kihúzott, begyűrt és szakadt lapot. Éljen a takarékosság.

A végére egy kissé vidámabb téma: elmentünk este vacsorázni Kinccel. Suli után felszedtem őt a városban, majd - miután hazaugrottunk a pénztárcámért, amit sikerült otthon felejtenem :) - kissé találomra elindultunk valami szimpatikus új kajáldát keresni. Végül az al. Niepodległości mellett felfedeztünk egy mediterránnak hirdetett (mint kiderült, inkább arab - végülis az is mediterrán) éttermet: Fresh & Chili a neve.
A kaja átfogta a Földközi-tenger medencéjét: olaszos, görögös, arabos, mindenféle íz fellelhető az étlapon. A hangsúly az arabon van - nem csoda, a tulaj szíriai. (Vicces a honlapjukon a meghirdetés: szakácsot felveszünk, tapasztalat és középfokú végzettség szükséges, arab nyelvismeret előny :)) A dekoráció is inkább félholdas jellegű: vízipipák, a nagy fali képernyőkön az aktuális arab slágerek videoklipjei, a hangszórókból arab zene szól. A pincérnők viszont szőke, kék szemű lengyel csajok. :)
Minőségileg a kaja jó, bőséges és nem drága. Az édességektől óvakodni kell: nagy és (a legjobb arab  hagyománynak megfelelően) isszonyat édes dolgok. Kinc sült banánt kért, én palacsintát: mindkettő fagyival, csokis szósszal, gyümölcssiruppal, mézzel és tejszínhabbal dúsítva érkezett. A grillezett húsokat viszont meleg szívvel ajánlom, ha valaki erre járna. :)

Összértékelésem: **** (melegen ajánlott).

A bejegyzés trackback címe:

https://mission.blog.hu/api/trackback/id/tr331054604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: konzuli kajálda guide ügyféldolgok
süti beállítások módosítása