<

Külképviselet

Otthon Itthonról nézve...

Elöljáróban

Kedves Olvasóim!
Ez itt egy blog, vagyis internetes napló, és nem nagykövetségi honlap!
A név egyezősége csupán véletlenszerű. Az ezen az oldalon megjelenő tartalom kizárólag magánemberként írott véleményem, elgondolásaim és általános mondanivalóm gyűjteménye, amely semmilyen módon nem tükrözi semmiféle magyar külképviselet, sem a magyar külügyi kormányzat, vagy bármely egyéb állami szerv hivatalos álláspontját. A blogban szereplő személyek és történések kapcsolata a valósággal áttételes és erősen szubjektív.



Magyarul - szürke

Po polsku - jasnobrązowe

In English - light green

Utolsó kommentek

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • V.E.: "Az egyik szemem sír, a másik meg nevet" Engedtessék meg nekem. Boldog vagyok, hogy együtt vagyunk... (2009.08.25. 17:05) ...és vége.
  • Kin(c): hüpp-hüpp máris hiányzik... szerettelek olvasni...mégha annyiszor le is húztál... jó lenne ha írná... (2009.08.25. 09:30) ...és vége.
  • Kin(c): huh...ale styl... obecnie nie podzielam Twojego entuzjazmu i zachwytu wobec Waw... szczególnie po ... (2009.08.25. 09:08) Warszawa, moja kochana...
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • Kin(c): most viszont Te nem vagy itt és nekem nem kellemes ez... (2009.08.25. 09:05) Last day
  • Gyopár&Csom: Agár és Meli itt is jártak, de akkor még volt velük Zsiráf és Pingvin. Imádom a Kapisztránokat! (M... (2009.08.18. 10:05) Alighanem az utolsó előtti bejegyzés...
  • külképviselet: Eleinte én is így voltam ezzel, úgy kellett kifejlesszem magamban a képességet, hogy - vicces dolg... (2009.08.07. 21:26) Vicces feliratok lengyelországból 8.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Jukebox :)





Nagy testvér figyel!

Ahonnan jösztök...



...ide :)



CURRENT MOON

Sokminden

2009.01.24. 23:53 | külképviselet | 1 komment

Pénteken este megérkezett Varsóba egy ismerős csaj, aki egy hét alatt autóstoppal járta végig a Budapest-Bécs-Brno-Prága-Drezda-Berlin-Varsó-Krakkó-Budapest útvonalat. Varsóig 5 nap alatt jutott el, tegnap reggel tőlünk indult tovább Krakkó felé (ma már elvileg hazafelé tart). Csodálom az ilyen csajszikat, akik az ilyesmibe belevágnak - annyi mindent hall az ember, hogy a stoppos lányokat megerőszakolják, kirabolják stb., hogy egy átlag fiatal nő egyedül az ilyesmibe nem nagyon akar belevágni. Nem is beszélve arról, hogy eléggé rizikós, hogy megérkezik-e az ember időben oda ahová szeretne.
Vera megérkezett, csak épp szerencsétleségére épp nem volt itthon sem Kinc, sem én. Úgyhogy szegénynek várnia kellett jó ideig, amíg hazaértem. (Jellemző módon épp ahogy hazafelé siettem az edzésről hogy beengedjem, lemeszelt a rendőr a Siekierkowskán gyorshajtásért, nem bírságolt meg, de vagy negyedórát feltartott. Ahogy a lengyel mondja, "jak człowiek się śpieszy, diabeł się cieszy" :s.) De aztán elmentünk bejárni az Óvárost és környékét, aztán meg elmentünk Imielinbe, ahol Kinc és Nóra épp befejeztek valami mozizást, és együtt megvacsoráztunk a Marzanoban. Aztán haza.

Tegnap reggel kivittük Verát a krakkói útra, aztán - ha már arra jártunk - látogatást tettünk a családnál Młochówban, este pedig - mivel Kincnek úgy látszik sose elég a moziból :))) - elmentünk megnézni a "Spotkanie" ("The Visitor" - magyarul nem tudom sajna) c. filmet (honlapja itt).

A film egy megkeseredett amerikai egyetemi tanár és néhány illegális bevándorló véletlen találkozását és kialakuló barátságát járja körül, ami nekem szakmai szempontból volt külön érdekes - én hivatásszerűen foglalkozom többek közt bevándorlókkal, és kívácsi voltam, hogyan tálalja fel a témának ezt az aspektusát a film. Persze volt egy alapvető sejtésem, miszerint a barikádnak nem ugyanazon az oldalán állunk majd a rendezővel, és ez persze be is igazolódott.

Dióhéjban a film arról szól, hogy az említett kiégett, megözvegyült prof egy napon véletlen két embert talál rég nem használt városi lakásában: egy szíriai-szenegáli illegális bevándorló párt, akiknek valami csaló bérbe adta az ő lakását, hamisított kulcsokkal együtt. Mivel nincs hova menniük, megsajnálja őket, és engedi őket "pár éjszakára" ott maradni. Aztán fokozatosan összebarátkozik velük: az arab sráctól dobolni tanul, sőt egy idő után eljár vele a Central Parkba nyilvánosan zenélni, elbűvölik a szenegáli lány kézműves termékei, szinte megfiatalodik, ahogy ráveti magát az új kultúrára. De aztán jön a baj: a srácot letartóztatják, fogdába kerül, végül pedig kitoloncolják mint illegális bevándorlót. A professzor úr pedig - félretéve szakmai elfoglaltságait, kerrierjét - ott marad segíteni, bejárkál a sráchoz a dutyiba, üzeneteket közvetít, ügyvédet fogad fel. Erre motiválja a srác szintén özvegy, és igen jó karban lévő anyukája is, aki megjelenik, amint a fia bajba kerül. Az ember már várná a szokásos happy endet, hogy a srác zöldkártyával a zsebében szabadul, a prof meg összejön az anyukával, de azért a film ennyire nem sablonos: a srácot kitoloncolják, anyuka pedig utánamegy Szíriába. A szenegáli csajsziról alighanem megfeledkezett a rendező, mert a kitoloncolástól kezdve meg sem jelenik a filmben. A prof meg marad New Yorkban, és a záróképen épp dobolni látjuk egy metróállomáson.

Ami a film alapkicsengését illeti, az olyasmi, mint amire számítottam. Az üzenet ebben foglalható össze: "micsoda igazságtalanság így kiutasítani szegény arab srácot, aki olyan jó fej, annyira jól dobol, és különben sem csinált semmi rosszat". És esetleg "micsoda szívtelen szemét banda ez a bevándorlási hatóság". Persze, tipikus jogvédő hozzáállás - az emberi jogok idealista védelmezőitől naponta hallani ilyesmit, többek közt a vízumpolitikai vitákban is. Merthogy a bevándorlóknak jogaik vannak, és különben is olyan rossz nekik otthon. Annak nem számolnak utána, hogy egy iszonyat jó fej, remekül doboló és semmi bűncselekményt el nem követő bevándorló mennyibe is kerül az államnak. Mert kerül ám. Ugyanis az aprópénz után, amit a kalapjába dobnak amikor dobol a metróállomáson, nem fizet egy vas adót sem, mint ahogy tb-t sem fizet, sem illetékeket, sem semmit - a közteherviseléshez nem járul hozzá egy centtel sem. Ugyanakkor gyerekként (vagy gyereke) iskolába jár, ha beteg kezelik, használja az infrastruktúrát, sokszor mindenféle segélyeket is felvesz. Emellett pedig, a "nem csinált semmi rosszat" sommás kijelentésekor elsiklanak egy aprócska tény felett: a vízum vagy tartózkodási engedély lejárta után illegálisan az országban maradni bizony nem épp jogkövető magatartás. Vagyis dehogynem csinált semmi rosszat a srác...

Na de ennyit a rendvédelmi eszmefuttatásról - magát a filmet nem fikázom, technikailag és minden szempontból OK, a főszerepeket vivő színészek (Richard Jenkins - a prof, Haaz Seiman - a srác, Danai Jekesai Gurira [ő mondjuk középszerűbb] - a csaj és Hiam Abbass - a mama) megütik a mércét, mondjuk nem a mozi padlójáról kellett felkaparnom az állam tőlük, de OK. Az pedig tetszett, hogy ezúttal lemaradt a cukormáz, és az egyesek szerint kegyetlen, mások szerint igazságos, de várható eredmény végül be is következett.

Szokás szerint, álljon itt egy kis ízelítő.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mission.blog.hu/api/trackback/id/tr11901253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

V.E. 2009.01.25. 18:42:12

A leírás nagyon jó, kössz. Biztosan nem nézzük meg.
A "music" viszont cukormázas, majdnem elsírtam magam. Még jó, hogy írtad, hogy a film nem ennyire!
Címkék: általános kultúr
süti beállítások módosítása