<

Külképviselet

Otthon Itthonról nézve...

Elöljáróban

Kedves Olvasóim!
Ez itt egy blog, vagyis internetes napló, és nem nagykövetségi honlap!
A név egyezősége csupán véletlenszerű. Az ezen az oldalon megjelenő tartalom kizárólag magánemberként írott véleményem, elgondolásaim és általános mondanivalóm gyűjteménye, amely semmilyen módon nem tükrözi semmiféle magyar külképviselet, sem a magyar külügyi kormányzat, vagy bármely egyéb állami szerv hivatalos álláspontját. A blogban szereplő személyek és történések kapcsolata a valósággal áttételes és erősen szubjektív.Magyarul - szürke

Po polsku - jasnobrązowe

In English - light green

Utolsó kommentek

 • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
 • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
 • V.E.: "Az egyik szemem sír, a másik meg nevet" Engedtessék meg nekem. Boldog vagyok, hogy együtt vagyunk... (2009.08.25. 17:05) ...és vége.
 • Kin(c): hüpp-hüpp máris hiányzik... szerettelek olvasni...mégha annyiszor le is húztál... jó lenne ha írná... (2009.08.25. 09:30) ...és vége.
 • Kin(c): huh...ale styl... obecnie nie podzielam Twojego entuzjazmu i zachwytu wobec Waw... szczególnie po ... (2009.08.25. 09:08) Warszawa, moja kochana...
 • Utolsó 20

Friss topikok

 • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
 • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
 • Kin(c): most viszont Te nem vagy itt és nekem nem kellemes ez... (2009.08.25. 09:05) Last day
 • Gyopár&Csom: Agár és Meli itt is jártak, de akkor még volt velük Zsiráf és Pingvin. Imádom a Kapisztránokat! (M... (2009.08.18. 10:05) Alighanem az utolsó előtti bejegyzés...
 • külképviselet: Eleinte én is így voltam ezzel, úgy kellett kifejlesszem magamban a képességet, hogy - vicces dolg... (2009.08.07. 21:26) Vicces feliratok lengyelországból 8.

Naptár

január 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Jukebox :)

Nagy testvér figyel!

Ahonnan jösztök......ide :)CURRENT MOON

Világszerte így és úgy

2009.01.20. 23:45 | külképviselet | Szólj hozzá!

Ma lett vége a fejtágításnak, amire hazautaztam. Hasznos volt, bár én az arányokon kicsit módosítottam volna a szervezők helyében. A vízumrendészeti témákra szerintem nem kellett volna egy egész napot szánni - az EU-n belül vízumkiadás alig van már, a legtöbbünknek évi néhány vízumügye van csak. Ugyanakkor az érdekvédelmi ügyek megtárgyalására határozottan kevés volt 1 nap - ilyenekből itt Európában egyre több van, ahogy egyre többet utazgatnak a magyarok.

Találkoztam ma is egy csomó régi kollégával - otthoni kollégákkal és volt nagykövetségiekkel, meg Csabival is, akivel a cserkészmaffiát erősítjük a külügyben :) - jó volt látni őket. Sokan sokfelé vagyunk, és tesszük a dolgunkat, világszerte, mégis egy cég vagyunk, ismerjük egymást, bár ritkán találkozunk. Kicsit a cserkészet jutott most erről az eszembe, bár persze más a dolog, de ez az elem közös. Persze már ha valakinek vannak szélesebb körű nemzetközi cserkész kapcsolatai és személyes ismeretségei az egész világon, mint nekem.

Néha belegondolok, hogy egyes emberek az egész életüket leélik egyetlen faluban, úgy, hogy még a szomszéd faluból sem ismernek senkit, nemhogy külföldről, más nyelvből, kultúrából, világból. De még manapság itt, a globalizáció és az EU korában is rengeteg ember a saját országa/kultúrköre keretei közt marad, és úgy is érzi jól magát. Van, aki azért, mert nem futja többre érdeklődésben / intellektusban (nyelvtudás, ugyebár - ha az ilyen mégis külföldre merészkedik, az még rosszabb csak, hallottam ma jó pár rémtörténetet a konzul kollégáktól :) / nyitottságban. Van, aki (az értelmesebbje) ideológiát is farigcsál hozzá, általában a nemzeti érzésekre alapítva valami olyasféle tant, hogy a mienk kell számunkra a legértékesebb legyen, amit meg kell védenünk mindenféle "felhígulástól", ami másfélék részéről fenyeget bennünket.

Ehhez képest nekem megvan az a szerencsém, hogy gyerekkorom óta tágabb viszonyrendszerben élek, és ez hozta aztán gondolom maga után mindazt, aki/ami ma vagyok. Az eredmény pedig egy globális személyes kapcsolatrendszer, immáron 3 síkon is: cserkészismerősök, magyar kollégák, és külföldi diplomata ismerősök az egész világon. Akikkel persze sokszor igen ritkán, de annál nagyobb örömmel találkozom. És akik annál nagyobb mértékben gazdagítanak, minél többekkel vagyok kapcsolatban, és minél másabbak, mint én. Akármilyen szempontból - ez nem földrajzi távolság kérdése.

Mondhatják erre egyesek, hogy az ilyen élet csupa elválás és távollét a barátoktól, persze ebben van igazság, magam is így érzem néha. De mégis, akkora hozzáadott érték ez az emberhez, ami szerintem mindent megér.

A bejegyzés trackback címe:

https://mission.blog.hu/api/trackback/id/tr66892302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: cserkészet filó konzuli