<

Külképviselet

Otthon Itthonról nézve...

Elöljáróban

Kedves Olvasóim!
Ez itt egy blog, vagyis internetes napló, és nem nagykövetségi honlap!
A név egyezősége csupán véletlenszerű. Az ezen az oldalon megjelenő tartalom kizárólag magánemberként írott véleményem, elgondolásaim és általános mondanivalóm gyűjteménye, amely semmilyen módon nem tükrözi semmiféle magyar külképviselet, sem a magyar külügyi kormányzat, vagy bármely egyéb állami szerv hivatalos álláspontját. A blogban szereplő személyek és történések kapcsolata a valósággal áttételes és erősen szubjektív.



Magyarul - szürke

Po polsku - jasnobrązowe

In English - light green

Utolsó kommentek

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • V.E.: "Az egyik szemem sír, a másik meg nevet" Engedtessék meg nekem. Boldog vagyok, hogy együtt vagyunk... (2009.08.25. 17:05) ...és vége.
  • Kin(c): hüpp-hüpp máris hiányzik... szerettelek olvasni...mégha annyiszor le is húztál... jó lenne ha írná... (2009.08.25. 09:30) ...és vége.
  • Kin(c): huh...ale styl... obecnie nie podzielam Twojego entuzjazmu i zachwytu wobec Waw... szczególnie po ... (2009.08.25. 09:08) Warszawa, moja kochana...
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • Kin(c): most viszont Te nem vagy itt és nekem nem kellemes ez... (2009.08.25. 09:05) Last day
  • Gyopár&Csom: Agár és Meli itt is jártak, de akkor még volt velük Zsiráf és Pingvin. Imádom a Kapisztránokat! (M... (2009.08.18. 10:05) Alighanem az utolsó előtti bejegyzés...
  • külképviselet: Eleinte én is így voltam ezzel, úgy kellett kifejlesszem magamban a képességet, hogy - vicces dolg... (2009.08.07. 21:26) Vicces feliratok lengyelországból 8.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Jukebox :)





Nagy testvér figyel!

Ahonnan jösztök...



...ide :)



CURRENT MOON

Never Die Abroad!

2008.12.11. 15:41 | külképviselet | 2 komment

Tegnap voltak nálunk az öngyilkosságot elkövetett magyar muki holttestét hazaszállító megfejtők. Ennek kapcsán sorra vettem, mi mindenféle papír és engedély is kell ahhoz, hogy egy holttestet innen Magyarországra vihessenek.

A gyengébb idegzetűek inkább itt hagyják abba az olvasást.

Elég vaskos kis lista lett:

- Befogadó nyilatkozat a magyarországi temetőtől, enélkül szóba sem állnak senkivel;
- A pathológia által kiállított halotti bizonyítvány és igazolás arról, hogy az elhunyt nem szenvedett fertőző betegségben;
- Az ügyészség igazolása a hatósági eljárás befejezéséről;
- A Sanepid (lengyel ÁNTSZ) engedélye a holttest kiszállítására (a kórházi igazolás alapján);
- Halotti anyakönyvi kivonat (ezt a haláleset helye szerint illetékes önkormányzat állítja ki a kórházi igazolás alapján);
- Holttest beszállítási engedély Magyarországra (ezt én állítom ki a Sanepid engedélye és az elhunyt iratai, valamint a halotti anyakönyvi kivonat alapján);
- Szlovák holttestszállítási tranzitengedély (ezt a szlovák konzulátus állítja ki a magyar beszállítási engedély alapján).

A fentiek mindegyike kisebb-nagyobb költségekkel is jár, amik hozzájönnek az alapjáraton adott holttest-tárolási stb. költségekhez.

És mindezt ebben a konkrét esetben 2 magyar sofőrnek kellett bezserezni, akik életükben először jártak Lengyelországban, és nem beszélnek idegen nyelven. Súlyosbító körülményként mindezt az ország keleti részében, az ukrán és belorusz határvidéken kellett intézni, ahol az idegennyelv-tudás többnyire szintén alulról verdesi a nullát.
Képzelhetitek: egész nap csörgött a telefon, a temetkezési vállalat magyar céges mobiltelefonjának számlája pedig valószínűleg minden rekordot megdönt majd, a sok roaminggal terhelt telefonos tolmácsolás miatt.

Az észkombájn helyi fakabátok pedig még azzal is megkönnyítették a sofőrök életét, hogy az elhunyt személyi igazolványát az odaérkezésük előtti nap feladták postán - a konzulátusra. Pedig tudták jól, hogy mennek a halottszállítók, és nekik kell majd az igazolvány az engedélyhez. Az volt a piszok nagy mázli, hogy - minden előzetes várakozással szemben - másnapra megérkezett hozzám az okmány. Különben itt várhattak volna a tagok a koporsóval, amíg a posta meghozza a dokumentumokat.

Tragédia...

Tanulság a címben :).

A bejegyzés trackback címe:

https://mission.blog.hu/api/trackback/id/tr1817327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

V.E. 2008.12.13. 16:28:53

Minden hirtelen halálesetnél - még, ha természetes halál volt is, de váratlan - ennyi minden kell, főleg ha még szállítani is kell. Azután - ha az elhunyt megérkezik - temetés előtt még azonosítania is kell valakinek, hogy igazán azt temetik- el, akiről a kötegnyi papír szól. "Takie juz jest zycie po smierci, ale to juz innym przeszkadza, a zycie bolalo temu który wykonal samobójstwo" Nyugodjék végre békében!

külképviselet · http://mission.blog.hu/ 2008.12.14. 00:26:33

Hát csak akkor kell, ha külföldről szállítják, országon belül azért egyszerűbb a dolog. És úgy tudom ügyészségi eljárás sincs mindig, csak ha valami homályos a haláleset körülményei körül.
Azonosítani meg sajna olyankor is kell, ha ügyészségi eljárás van, és kétely merül fel - külföldön, ha nincs a közelben hozzátartozó, ez konzuli feladat... :s

(Samobójstwo się popełnia, nie wykonuje :)
Címkék: konzuli
süti beállítások módosítása