<

Külképviselet

Otthon Itthonról nézve...

Elöljáróban

Kedves Olvasóim!
Ez itt egy blog, vagyis internetes napló, és nem nagykövetségi honlap!
A név egyezősége csupán véletlenszerű. Az ezen az oldalon megjelenő tartalom kizárólag magánemberként írott véleményem, elgondolásaim és általános mondanivalóm gyűjteménye, amely semmilyen módon nem tükrözi semmiféle magyar külképviselet, sem a magyar külügyi kormányzat, vagy bármely egyéb állami szerv hivatalos álláspontját. A blogban szereplő személyek és történések kapcsolata a valósággal áttételes és erősen szubjektív.



Magyarul - szürke

Po polsku - jasnobrązowe

In English - light green

Utolsó kommentek

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • V.E.: "Az egyik szemem sír, a másik meg nevet" Engedtessék meg nekem. Boldog vagyok, hogy együtt vagyunk... (2009.08.25. 17:05) ...és vége.
  • Kin(c): hüpp-hüpp máris hiányzik... szerettelek olvasni...mégha annyiszor le is húztál... jó lenne ha írná... (2009.08.25. 09:30) ...és vége.
  • Kin(c): huh...ale styl... obecnie nie podzielam Twojego entuzjazmu i zachwytu wobec Waw... szczególnie po ... (2009.08.25. 09:08) Warszawa, moja kochana...
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • Kin(c): most viszont Te nem vagy itt és nekem nem kellemes ez... (2009.08.25. 09:05) Last day
  • Gyopár&Csom: Agár és Meli itt is jártak, de akkor még volt velük Zsiráf és Pingvin. Imádom a Kapisztránokat! (M... (2009.08.18. 10:05) Alighanem az utolsó előtti bejegyzés...
  • külképviselet: Eleinte én is így voltam ezzel, úgy kellett kifejlesszem magamban a képességet, hogy - vicces dolg... (2009.08.07. 21:26) Vicces feliratok lengyelországból 8.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Jukebox :)





Nagy testvér figyel!

Ahonnan jösztök...



...ide :)



CURRENT MOON

Na ez az igazán bosszantó!

2008.05.26. 23:00 | külképviselet | 2 komment

Most modjátok meg, ilyenkor nem irigylem a szerencsétlen ügyfelet.

Ügyfél bead egy útlevélkérelmet tavaly szeptemberben, az (akkor még épphogy) kiskorú fiának. Idebumlizik a tengermellékről 400 km-t, bemutatja az egy hónapja lejárt régi útlevelet, beadja a kérelmet, hazamegy. Az akkori szabályok szerint minden OK - az útlevélhatóság gyakorlata szerint az útlevél lejártától számított 6 hónapig lehet új kérelmet beadni a régi útlevél alapján, állampolgársági vizsgálat nélkül.
Erre otthonról jön a válasz, hogy ezt a gyakorlatot felülvizsgáltuk időközben, sajnos a kérelmet nem áll módunkban fogadni, mert a régi útlevél lejárt. Hogy esetleg a külképviseleteket erről illett volna tájékoztatni, az senkinek sem jutott Pesten eszébe. OK, hiánypótlás, küldjünk születési anyakönyvi kivonatot. Ügyfél beadja a kivonatot, a papír hazamegy, várunk. Az útlevélhatóság válasza: köszönjük, de felsőbb döntés alapján mégsem tudunk eltekinteni az állampolgársági vizsgálattól, anélkül nem lesz útlevél, a kérelem elutasítandó. Nagy nehezen megalkuszom velük, hogy ne dobják vissza, tegyék félre, elindítjuk az állampolgárságit. Ügyfél újra bebumlizik Varsóba a tengermellékről, állampolgársági vizsgálat kérelem kitöltve, mellékletek csatolva, ügyfél hazamegy a tengerhez, cucc hazamegy Pestre. Három hónap néma csönd, majd többszöri sürgetések és telefonos inzultálások árán elkészül az állampolgársági bizonyítvány, átmegy az útlevelesekhez. Újabb egy hónap csönd, majd újabb sürgetések, végül aztán a mai szent napon, 8 hónapi szenvedés után, megérkezik a hivatalba az ügyfél szép új bordó EU-s biometrikus magyar magánútlevele.

Kibontom.

És észlelem, hogy az ügyfél születési helye el van benne írva.

...

És még ezzel nincs vége.
Hívom az útleveleseket, akik kifejtik, hogy persze, ha el van írva, ők javítják, csakhogy az új szabályok szerint nekik az okmány kiállításakor nem az előző útlevélben foglalt, vagy az ügyfél által az útlevélkérelemben megadott adatokat kell figyelembe venni, hanem csakis azt, ami a születési anyakönyvi kivonatban szerepel. (Mellesleg kérdezem: akkor mi a mennydörgős istennyilának kell nekünk útlevél-igénylőlapot kitölteni az összes személyi adatokkal, ha úgyse nézi meg senki???) Úgyhogy a hiba az anyakönyvben kellett legyen. Megnéztem: valóban, az ügyfél 1990-ben kiállított születési anyakönyvi kivonatában is el van írva a helységnév. Az útlevelesek pedig mossák a kezüket: amíg az anyakönyvesek nem javítják ki az anyakönyvben, ők bizony nem tehetnek semmit...
Adalék: az anyakönyvesek széltiben arról híresek külképviseleti körökben, hogy az összes magyar társszerv közül őket a legnehezebb telefonon utolérni, notóriusan egyszerűen nem veszik fel. Nekem sem sikerült, írtam egy e-mailt és most várok. És nagyon remélem, hogy az ügyfélnek mindez nem fog még egy 2x400 km-es bumlizással és további költségekkel járni.

Képzelhetitek szerencsétlen ügyfél reakcióját, amikor közöltem vele a hírt...
Az ügyfél ilyenkor persze mi mást is tehetne, engem hord le telefonon, hogy hogyan lehetséges az, hogy 3/4 éve nem kapott a fia útlevelet, hogy emiatt nem tud majd felvételizni az egyetemre, hogy lejárt a lengyel tartózkodási kártyája és fél éve nem kap újat, nem tudnak nyáron elutazni külföldre nyaralni, hogyan lehet egy új szabályt visszamenőlegesen alkalmazni (jogászként csakis igazat tudok adni neki), hogy kezelheti így egy állam a polgárait, és az összes többi. Nekem meg védenem kell a mundér becsületét, pedig magam is szívesen felborítanék néhány íróasztalt egyes hivatalokban Pesten, amikor ilyenekkel szembesülök.

A bejegyzés trackback címe:

https://mission.blog.hu/api/trackback/id/tr8489427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

V.E. 2008.05.29. 01:57:19

Szégyen, gyalázat! És még azt mondják, hogy izgága a magyar. Nem tudom északi, hűvös génekkel kevert Atyád hogy bírt volna ki egy ilyen tortúrát?

külképviselet · http://mission.blog.hu/ 2008.05.29. 11:10:30

Szerintem már vörös fejjel kiabált volna a telefonba, és elmondta volna otthon, hogyan fogja ráborítani az íróasztalt a konzulra :))) :D XD
Címkék: konzuli ügyféldolgok mindennapi bosszankodás
süti beállítások módosítása