<

Külképviselet

Otthon Itthonról nézve...

Elöljáróban

Kedves Olvasóim!
Ez itt egy blog, vagyis internetes napló, és nem nagykövetségi honlap!
A név egyezősége csupán véletlenszerű. Az ezen az oldalon megjelenő tartalom kizárólag magánemberként írott véleményem, elgondolásaim és általános mondanivalóm gyűjteménye, amely semmilyen módon nem tükrözi semmiféle magyar külképviselet, sem a magyar külügyi kormányzat, vagy bármely egyéb állami szerv hivatalos álláspontját. A blogban szereplő személyek és történések kapcsolata a valósággal áttételes és erősen szubjektív.



Magyarul - szürke

Po polsku - jasnobrązowe

In English - light green

Utolsó kommentek

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • V.E.: "Az egyik szemem sír, a másik meg nevet" Engedtessék meg nekem. Boldog vagyok, hogy együtt vagyunk... (2009.08.25. 17:05) ...és vége.
  • Kin(c): hüpp-hüpp máris hiányzik... szerettelek olvasni...mégha annyiszor le is húztál... jó lenne ha írná... (2009.08.25. 09:30) ...és vége.
  • Kin(c): huh...ale styl... obecnie nie podzielam Twojego entuzjazmu i zachwytu wobec Waw... szczególnie po ... (2009.08.25. 09:08) Warszawa, moja kochana...
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • Kin(c): most viszont Te nem vagy itt és nekem nem kellemes ez... (2009.08.25. 09:05) Last day
  • Gyopár&Csom: Agár és Meli itt is jártak, de akkor még volt velük Zsiráf és Pingvin. Imádom a Kapisztránokat! (M... (2009.08.18. 10:05) Alighanem az utolsó előtti bejegyzés...
  • külképviselet: Eleinte én is így voltam ezzel, úgy kellett kifejlesszem magamban a képességet, hogy - vicces dolg... (2009.08.07. 21:26) Vicces feliratok lengyelországból 8.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Jukebox :)





Nagy testvér figyel!

Ahonnan jösztök...



...ide :)



CURRENT MOON

Leszno

2008.04.28. 18:23 | külképviselet | 2 komment

Nos, akkor lássuk Lesznot, ha már ennyiszer beharangoztam. :)
Az odautat nem részletezem - 5 és fél óra, 389 km. Az átlag 70, ami minősíti az utakat - az autósztráda-szakaszon emellé Edward odalépett, simán mentünk 180-200-zal is, máshol viszont álltunk az útépítések miatti dugókban. Kész.
A szállás az Akwawit nevű hotelben volt, ami wellness és gyógyszálló, uszoda-komplexummal egybekötve. A szoba árában a reggelin kívül ingyenes uszodahasználat is volt - kár hogy ezt nem tudtam előre, vittem volna úszógatyát. :) A hotel amúgy minden szempontból kielégítő volt.
Ami magát az utazás célját illeti: a Leszno-i Lengyel-Magyar Baráti Társaság fennállásának 45. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vettünk részt.
Ezek a baráti társaságok szerintem európai szintű unikumok. Anno a szocialista időkben bőven tenyésztek effélék az összes akkori baráti országban, azonban a rendszer kimúlásával ezek is megszűntek - itt Lengyelországban azonban nemhogy fennmaradtak, de úgy-amennyire virágzanak is tovább. És csak ezek - a lengyel-szovjet, lengyel-román és lengyel-mongol társaságoknak ma már nyoma sem nagyon maradt, max 1-1 hírmondó. Magyar vonalon viszont országos Föderációjuk többtucatnyi tagszervezetet számlál. Ebből is látszik, hogy errefelé mennyire szeretnek minket.
A lesznoi társaság azok közé tartozik, amelyek fénykorukat már maguk mögött tudják, és sajnos nem annyira alkalmazkodtak sikeresen az új időkhöz, mint nem egy másik, így aztán tevékenysége mostanra (aktívájának elöregedésével párhuzamosan) egyre csökken, mindazonáltal most is csinálnak azért ezt-azt, és 45 év azért mégis szép idő.
Erre az ünnepségre magunkkal hoztuk a Föderáció 95 éves elnökét, Stolarski bácsit is, aki életét a lengyel-magyar barátság erősítésének szentelte. 1939-ben internált katonai menekültként került Magyarországra, ott töltötte a háborús éveket, magyar lányt vett feleségül, visszatérése óta pedig fáradhatatlanul dolgozik az ügyön. Remekül beszél magyarul, könyveket írt, és a mai napig aktívan és rengeteget dolgozik, önkéntes alapon.
Az ünnepség maga szokványos ünnepség volt: egy helyi iskola színháztermében gyűlt össze a 100 fő körüli hallgatóság, a megjelenteket üdvözölte a társaság (80-on felüli) elnök asszonya, beszédet mondott az alpolgármester, Stolarski bácsi, én a nagykövet nevében, a környékbeli lengyel-magyar társaságok (Poznań, Gniezno) képviselői. Voltak ajándékok, oklevelek, minden. De nem igazán ez volt számomra érdekes az egészben.

Az ünnepség művészeti részét ugyanis a poznańi "Piroska" magyar néptánc együttes fellépése jelentette. Róluk én már hallottam korábban, és igen jókat, a vezetőjükkel találkoztam is már, de fellépésüket még nem láttam.
Láttam viszont sok olyasmit, amikor lengyelek próbáltak magyar táncot táncolni, vagy legalábbis valami olyasmit, ami az itteniek számára magyarnak tűnik, vagy igyekszik magyar benyomást kelteni, és az olyanoktól állt a szőr a hátamon többnyire.
A Piroskában viszont abszolút kellemesen csalódtam. Sőt, továbbmegyek: olyan színvonallal találkoztam a bemutatásukban, amit bármikor ki lehetne állítani a színpadra Magyarországon is. Ha nem tudtam volna, hogy ebben az együttesben ott előttem a színpadon csupa lengyel csaj táncol, 100% szláv, sehol egy csepp magyar vér - hát én ezt nem hittem volna el. Olyan emberként írom ezt, aki cserkészként azért elég erőteljesen kapcsolatban volt a magyar népi kultúrával, úgy-amennyire a néptánccal is, bár sose voltam nagy regöscserkész, aki a népi kultúra vonalra építette volna az egész cserkészéletét.
Elképesztő volt látni, hogy itt Lengyelország közepén, több száz kilométerre mindentől ami magyar, egy lengyel koreográfus-együttesvezető nő hogy be tud indítani a magyar néptáncra lengyel tinilányokat (mert a fiúkkal az együttesnek évek óta gondja van - ezen a fellépésen is csupa lányok táncoltak). És ráadásul olyan színvonalon, hogy az üssön is. És nyilván úgy, hogy élvezetes is legyen - ezek a lányok mosolyogva táncoltak, kurjongattak, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Semmi feszült koncentráció, merevség. Oldott és magabiztos tánc.
A műsoruk több mint fél órás volt, egy sor koreográfiával. Csárdások, ugrósok, körtáncok (a legfiatalabb, kisiskolás csoportjuktól), a végén néhány cigánytánc.
Hát ez is egy olyan dolog, ami nem hiszem hogy másutt a világon előfordulna, hogy olyan emberek, akiknek semmi közük a magyarsághoz (!!!!!!!), idáig elmenjenek. Szabad időt, energiát, és pénzt sem kímélve (az együttes mindenhova - fellépésekre, magyarországi tánctáborokba stb. önköltségen [vagyis a szülők költségén] utazik, a ruhákat önköltségen szerzi be stb., az önkormányzattól vagy az államtól semmi támogatást nem kapnak...).

Csatoltam néhány fotót róluk, sajna elég vacak minőségben, mert a telefonommal készítettem őket, nem volt nálam normális fényképezőgép.














Az ünnepség amúgy a Piroska fellépésével ért véget, utána már csak egy felejthető vacsora következett egy alközéplepukkant katonai kaszinó épületében, menüvel, aztán másnap indulás haza - némiképp effektívebben, mert alig 4 és 1/4 óra alatt hazaértünk.

Én pedig sokadszorra ismétcsak megbizonyosodtam arról, milyen különleges hely ez a magyarok szempontjából... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://mission.blog.hu/api/trackback/id/tr97445795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ríl 2008.04.29. 08:20:41

Mindig meghatódva olvasom az ilyen beszámolóidat, h. hogy szeretnek minket a lengyelek. Tényleg le a kalappal. Cserkész vonalon is érdemes lenne nagyobb hangsúlyt fektetni e témára.

külképviselet · http://mission.blog.hu/ 2008.04.29. 13:55:45

Bizony hogy érdemes lenne, de hát egy fecske nem csinál nyarat, még itt Varsóban sem...
Amúgy arra gondoltam még, hogy ezt a Piroskát nem lehetne-e összehozni valahogy a Regével. Lehet hogy motiválná őket egy huszonvalahány lengyel csajjal közös tánctábor mondjuk.. :)))
Címkék: fotoblog kultúr action magyar/lengyel diplife
süti beállítások módosítása