<

Külképviselet

Otthon Itthonról nézve...

Elöljáróban

Kedves Olvasóim!
Ez itt egy blog, vagyis internetes napló, és nem nagykövetségi honlap!
A név egyezősége csupán véletlenszerű. Az ezen az oldalon megjelenő tartalom kizárólag magánemberként írott véleményem, elgondolásaim és általános mondanivalóm gyűjteménye, amely semmilyen módon nem tükrözi semmiféle magyar külképviselet, sem a magyar külügyi kormányzat, vagy bármely egyéb állami szerv hivatalos álláspontját. A blogban szereplő személyek és történések kapcsolata a valósággal áttételes és erősen szubjektív.



Magyarul - szürke

Po polsku - jasnobrązowe

In English - light green

Utolsó kommentek

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • V.E.: "Az egyik szemem sír, a másik meg nevet" Engedtessék meg nekem. Boldog vagyok, hogy együtt vagyunk... (2009.08.25. 17:05) ...és vége.
  • Kin(c): hüpp-hüpp máris hiányzik... szerettelek olvasni...mégha annyiszor le is húztál... jó lenne ha írná... (2009.08.25. 09:30) ...és vége.
  • Kin(c): huh...ale styl... obecnie nie podzielam Twojego entuzjazmu i zachwytu wobec Waw... szczególnie po ... (2009.08.25. 09:08) Warszawa, moja kochana...
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • nick grabowski: mondd, hogy lesz új blog (2009.10.29. 22:29) ...és vége.
  • V.E.: Ja to dobrze rozumiem. Nie jestem polka, ale w ostatnich dniach mojego stalelgo pobytu w Warszawie... (2009.08.25. 17:19) Warszawa, moja kochana...
  • Kin(c): most viszont Te nem vagy itt és nekem nem kellemes ez... (2009.08.25. 09:05) Last day
  • Gyopár&Csom: Agár és Meli itt is jártak, de akkor még volt velük Zsiráf és Pingvin. Imádom a Kapisztránokat! (M... (2009.08.18. 10:05) Alighanem az utolsó előtti bejegyzés...
  • külképviselet: Eleinte én is így voltam ezzel, úgy kellett kifejlesszem magamban a képességet, hogy - vicces dolg... (2009.08.07. 21:26) Vicces feliratok lengyelországból 8.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Jukebox :)





Nagy testvér figyel!

Ahonnan jösztök...



...ide :)



CURRENT MOON

Miért is lehet dutyiba kerülni

2009.08.05. 22:06 | külképviselet | Szólj hozzá!

A múlt heti lazaság a hivatalban természetesen megbosszulta magát: már hétfőn várt benn 2 fax, mely szerint a hétvégén két honfitársunkat is lecsukták. Mindkét eset érdekes a maga nemében, bár más-más szemponból jelent érdekességet, illetve szakmai kihívást.

Az egyik csóka alapjában véve sima eset volt: mire én olvastam a faxot, már szabad volt, és eltávozott a fogdából. Az ő esete inkább bulvárlapba való. Az első fax (btk. paragrafus-hivatkozás formájában) azt tartalmazta, hogy a muki ellen "egyéb szexuális cselekményre kényszerítés" miatt indult eljárás. Hát gondoltam, van ilyen, nem nemi erőszak (ami trivi lenne hogy micsoda), de hát esetleg valami más testnyílás, vagy ilyesmi. Telefonon a zsaruk hétfőn csak annyit mondtak, hogy az eljárás már lezárult, a fickó szabad, de a részletekről telefonon nem beszélnek, hanem "még ma" küldenek tájékoztatást faxon. Mivel ez nem jött meg, én lezártam az ügyet, hiszen végülis az megoldódott, az ürge szabad. Aztán végül ma megérkezett a rendőrségi tájékoztatás, ami fellebbentette a fátylat az ügy részleteiről. Ami történt (az igencsak "rendőries" megfogalmazás szerint): X (hímnemű) magyar állampolgár Krakkóban a nyílt utcán, kéz ill. váll megragadása révén kifejtett erőszak alkalmazásával, többször megérintette a mellette az utcán elhaladó Y és Z (nőnemű) lengyel állampolgárok mellét, ezzel megvalósítva az "egyéb szexuális cselekményre kényszerítés" büntetőjogi tényállását. Mindezt kétszer gyors egymásutánban, két különböző sértett sérelmére. Ezen rendkívül súlyos bűncselekményekért a lengyel bíróság X magyar állampolgárt gyorsított eljárásban - enyhítő körülményként figyelembe véve, hogy a terhelt megbánást tanúsított, és önként alávetette magát a büntetésnek - másfél évi (!!!), három évre felfüggesztett szabadságvesztésre (!!!) ítélte.

Kész.

Másfél év, kétrendbeli (feltehetően egy átbulizott éjszaka után sakálrészegen elkövetett) erőszakos csöcsörészésért. Még jó hogy felfüggesztett.

Belegondolni sem merek, mi lett volna, ha nem tanúsít megbánást, vagy egyenesen megrögzött, javíthatatlan bűnözőnek ítélik, esetleg úgy találják, hogy aljas indokból követte el tettét (a magyar büntetőjogi gyakorlat pl. a szexuális indítékot eleve ilyennek ítéli - jelen esetben ugye bármilyen más indíték kizárható). Lett volna belőle esetleg 3 év letöltendő?
Hát nem tudom, de az az érzésem, Magyarországon hasonló cselekményért maximum egy pár kiadós pofon és esetleg egy hangos "bunkó részeg disznó" minősítés jár a sértettől, de semmiképp sem szabadságvesztés, vagy egyáltalán büntetőítélet, annak minden velejárójával (priusz) együtt.

Ami pedig a második esetet illeti: itt fizikai erőszak miatt vettek őrizetbe egy tagot, aki magyarnak mondta magát, de nem volt semmi okmánya. Beszéltem az ürgével telefonon: magyar nyelvtudása minimális (mondjuk ettől még lehetne magyar állampolgár), és/de emellett az általa megadott adatokkal a magyar állampolgári nyilvántartás szerint egyetlen magyar állampolgár sincsen. Én ezt a rendőröknek meg is írtam, hogy bocsi, a mi adataink szerint ilyen ember nincs, emellett még magyarul sem tud, valószínű nem a mi emberünk. Ehhez képest ma is hozzám jött az újabb papír, hogy az emberke 3 hónapra előzetesbe került, és mivel továbbra sem került elő okmánya, és továbbra is ragaszkodik az általa korábban megadott adatokhoz, ők egyenlőre úgy tekintik, hogy az én hivatalos értesítésem ellenére a csóka mégiscsak magyar. Ja és az illető elmebetegnek tűnik (ezt a diagnózist a telefonbeszélgetés alapján már magam is felállítottam, ehhez nem kellett nagy ész). Most aztán fel van adva a lecke, hogy ez a tag jogosult-e konzuli védelemre a magyar konzuli szolgálattól. Ezen egyenlőre még gondolkodunk. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://mission.blog.hu/api/trackback/id/tr761291492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: konzuli
süti beállítások módosítása